Doorbraak: ‘Bij N-VA mag er nu maar één idee heersen’

Hendrik Vuye en Veerle Wouters bij de voorstelling van hun boek De maat van de monarchie © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Pieter Bauwens, hoofdredacteur van het Vlaamsgezinde Doorbraak.be, is ‘enorm ontgoocheld’ dat N-VA haar communautaire sterkhouders Hendrik Vuye en Veerle Wouters op non-actief zet. ‘Ik had gehoopt dat N-VA een andere partij zou zijn, niet een partij met een Pruisische discipline.’

Hendrik Vuye en Veerle Wouters, de communautaire spil van de N-VA, zijn tot nader order niet meer welkom op het partijbestuur. Die beslissing kwam er nadat Vuye en Wouters dit weekend dreigden uit te partij te stappen als een staatshervorming geen cruciaal onderdeel zou zijn van het partijprogramma bij de volgende verkiezingen. Voorzitter Bart De Wever had daar al eerder scherp op gereageerd, en liet duidelijk verstaan dat interne discussies niet op straat gegooid moeten worden. Vuye en Wouters betalen nu het gelag.

Pieter Bauwens, hoofdredacteur van de Vlaamsgezinde website Doorbraak.be, reageert bijzonder teleurgesteld op de beslissing van de partijtop. “Ik voel een enorme ontgoocheling. Ik had gehoopt dat N-VA een andere partij zou zijn, niet een partij met een Pruisische discipline. Iedereen die zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken: die kop gaat er onherroepelijk af.”

Denkt u dat de kwestie over de staatshervorming hiermee zo goed als begraven is?

Bauwens: “Nee, ik wil Bart De Wever graag geloven als hij zegt dat het communautaire in het DNA van de partij zit. Alleen is de vraag: waarom doet hij daar niks mee? Volgens De Wever is het een kwestie van tactiek, maar ik zie niet in waarom dat zo moet zijn.”

De Wever zegt: “Je moet spelen met de kaarten die de kiezer je geeft.” Hij wil dus pas op het juiste moment de communautaire troef uitspelen.

Bauwens: “Maar ik denkt dat hij nu al goeie kaarten in handen heeft. Ze zitten inderdaad in een federale regering die geen staatshervorming uitvoert, maar wat houdt N-VA tegen om het communautaire ondertussen bij de kiezers ter sprake te brengen? Nu wordt er voortdurend geschermd met confederalisme, maar dat is niet meer dan een schijndiscussie.”

Met de beslissing om voorlopig de bijzondere opdracht van Vuye en Wouters op te schorten, zet De Wever wel zijn woorden kracht bij. Dissidentie wordt binnen de partij gehouden.

Bauwens: “Bij heel wat mensen zal de schrik er nu goed inzitten om ook in de ban geslagen te worden. Wie er anders over denkt dan de partijtop, kan er zich aan verwachten een heleboel verwijten over zich heen te krijgen. Dat hebben we gezien in de Zevende Dag, in het debat tussen Peter De Roover en Bart De Valck van de Vlaamse Volksbeweging.”

“Bij N-VA mag er nu maar één idee heersen, onder meer dan 80 mandatarissen. Dat kan toch niet? Het is toch niet meer dan logisch dat er binnen zo’n partij tendensen en discussies ontstaan. Die worden nu volledig weggedrukt. Bart De Wever wil de fouten van de Volksunie niet maken, maar dit is geen goeie manier om aan politiek te doen.”

Partner Content