Dood 18-jarige in Missouri legt rassenproblemen bloot

Een manifestant met de handen in de lucht. © Reuters

Avond na avond komt het tot gewelddadige confrontaties in Ferguson, een armoedig stadje in de Amerikaanse staat Missouri, waar zaterdagnamiddag een jonge wandelaar door de politie werd neergeschoten. Sindsdien is alle vertrouwen zoek tussen bewoners, voornamelijk zwart, en politie, bijna exclusief wit.

De 18-jarige Michael Brown, een opgeschoten, zware, atletische, zwarte jongeman, was samen met een vriend op weg naar zijn grootmoeder. Twee dagen later zou hij aan zijn hogere studies beginnen.

De twee liepen in het midden van de straat. Een politiewagen stopte om hen aan te manen het trottoir op te zoeken.

Van dat moment af lopen de versies uiteen.

Handen in de lucht

Volgens de politie leunde Brown in de auto, belette hij de agent om uit te stappen en greep hij naar diens wapen. Bij de schermutseling ging een schot af en werd de agent in het gezicht gewond. Brown zette het op een lopen en werd doorgeschoten.

Dorian Johnson, de andere wandelaar, 22, zag iets helemaal anders. Hij hoorde een agent die hen toeriep: “Get the fuck onto the pavement”. Toen de jongeren geen aanstalten maakten om hierop in te gaan, greep de agent, vanuit de politiewagen, Brown bij de hals. Er was volgens Johnson geen sprake van dat Brown naar het wapen van de agent greep. Een omstander zag hoe Brown wegliep, door een schot geraakt werd en struikelde, de handen in de lucht stak om zijn overgave te tonen, en vervolgens nog getroffen werd door twee fatale schoten.

Dat is de kern van de woede van de bewoners: iemand die zijn handen in de lucht stak, werd alsnog neergeknald. En zo protesteren ze sindsdien, met geheven armen.

Wit-zwart

De dood van Michael Brown toont hoe groot de kloof is tussen bevolking en politie.

Ferguson is een stadje van 20.000 inwoners, een buitenwijk van St. Louis eigenlijk, waar 65 procent zwart is. Van de 53 politieagenten zijn er drie zwart (en twee behoren tot minderheden, in totaal zijn er ook drie vrouwen). De politiechef beweert dat zwarten mar moeilijk gerekruteerd kunnen worden.

Die grotendeels witte politiemacht viseert bij voorkeur zwarte bewoners. Volgens cijfers die de LA Times publiceert, zijn maar liefst 93 procent van mensen die aangehouden worden bij autocontroles zwart. Terwijl men vaker beet heeft als men blanken controleert of arresteert (in 34 procent van de gevallen vindt men iets onwettigs bij blanken, in 22 procent bij zwarten).

De politie wordt niet alleen als racistisch ervaren, maar ook al arrogant en gevoelloos, bijna als een bezettingsmacht, die zijn bewoners voortdurend een lesje wil leren. Bezoekende journalisten kregen herhaaldelijk de vergelijking met Gaza te horen: wij zijn bezet gebied, zo verklaarden bewoners, wij worden behandeld door de politie zoals Gaza door Israël.

De politie liet de stoffelijke resten van Brown eindeloos op straat liggen, volgens omstanders onbedekt. Volgens de politiechef nam men de tijd om het onderzoek alle kans te geven.

Bewoners hebben hun twijfels over dat onderzoek. Doorgaans bevestigt zo’n onderzoek de politieversie. De omstanders zijn nog niet ondervraagd. Dorian Johnson, de metgezel van Brown, is evenmin gehoord. HIj wil zich, vergezeld van een advocaat, zelf aanbieden als getuige.

Protesten

Zelfs in de beteugeling van de protesten blijkt de kloof tussen stad en politiemacht. Bij de eerste protesten werden vernielingen aangebracht en winkels geplunderd. Bewoners, onder wie de vader van Brown, riepen onmiddellijk op om enkel nog vreedzaam en ordentelijk te protesteren, maar de politie bleef er geen vertrouwen in hebben en dook steevast op met schilden, matrakken, traangasgranaten en rubberkogels.

“We zijn geen honden”, riep een manifestant woensdag naar de verzamelde politiemacht, “Jullie moeten ons niet met stokken slaan.”

De FBI heeft een parallel onderzoek in de zaak aangekondigd. Volgens de lokale onderzoeksrechter zal het een tijd duren eer alle elementen zijn vergaard.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content