Dominique Leroy bevestigt huiszoekingen rond aandelentransactie

Dominique Leroy
Kristof Clerix
Kristof Clerix is redacteur bij Knack

Donderdagochtend voerden Brusselse speurders in opdracht van een onderzoeksrechter een huiszoeking uit bij Proximus-topvrouw Dominique Leroy thuis. Dat vernam Knack uit goedgeïnformeerde bronnen. In de loop van donderdagavond bevestide Dominique Leroy het bericht aan Belga.

Het Brussels parket bevestigt dat ‘in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar mevrouw Leroy vandaag verschillende huiszoekingen hebben plaatsgevonden’.

Stéphanie Lagasse, woordvoerster van het Brussels parket, kan naar eigen zeggen niet ingaan op de inhoud van het gerechtelijk onderzoek, noch op de vraag of mevrouw Leroy ook ondervraagd is. Maar ze bevestigt wel dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de Proximus-topvrouw, en dat er in dat kader op verschillende plaatsen huiszoekingen plaatsvonden vandaag.

Leroy kondigde twee weken geleden haar overstap aan naar het Nederlandse telecombedrijf KPN. Een maand voor die aankondiging verkocht Leroy Proximus-aandelen ter waarde van 285.342,40 euro. Daar voert de beurswaakhond FSMA een onderzoek naar -een standaardprocedure.

Leroy bevestigt huiszoekingen rond aandelentransactie

Dominique Leroy heeft aan Belga bevestigd dat er op vraag van het Brussels gerecht donderdag zoekingen zijn geweest in haar woning en op haar kantoor bij Proximus. Het gaat over de aandelen die ze op 1 augustus verkocht, zegt ze.

“Ik bevestig dat op vraag van het Brussels gerecht vandaag een zoeking plaatsvond in mijn woning en op mijn kantoor”, zegt Leroy. “Deze betreft dezelfde kwestie van een verkooporder van een aantal Proximus-aandelen op 25 juli 2019, uitgevoerd op 1 augustus, waaromtrent de FSMA (de beurswaakhond, red.) reeds informatie heeft opgevraagd. Die informatie wordt aan de FSMA bezorgd.”

Verder verwijst Leroy naar haar eerdere reactie op de aandelentransactie, waarvan de FSMA en nu dus ook het gerecht nagaat, of het om handel met voorkennis gaat. Ze verklaarde toen dat haar vertrek zeker niet de reden van de aandelenverkoop was.

Het vertrek van een CEO wordt als koersgevoelige informatie beschouwd. Leroy had naar eigen zeggen op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN. Proximus maakte op 5 september bekend dat Leroy zou vertrekken. Aanvankelijk zou ze nog blijven tot 1 december, maar uiteindelijk werd beslist dat ze op 20 september, morgen/vrijdag dus, zou stoppen.

KPN ‘neemt kennis van berichtgeving’ over Leroy

KPN “neemt kennis van de berichtgeving” over de huiszoekingen bij vertrekkend Proximus-CEO Dominique Leroy. Het is niet duidelijk of er ook bij KPN, haar toekomstige werkgever, speurders zijn geweest. “In algemene zin kunnen we zeggen dat we desgevraagd meewerken aan onderzoeken van overheidsinstanties”, is het enige wat een woordvoerster van het Nederlandse telecombedrijf nog kwijt wil.

Partner Content