Dit zijn de nieuwigheden op 1 juni

© /

Bij de VRT viert men het einde van een tijdperk. En wie al eens een overtreding begaat op de Nederlandse weg, zal dat geweten hebben. Dit is nieuw op 1 juni.

VRT stopt met teletekst

De openbare omroep trekt op 1 juni de stekker uit teletekst. Er zullen vanaf dan geen nieuwe berichten meer opgeladen worden, maar de pagina’s zullen wel nog tot het einde van dit jaar toegankelijk blijven. De teletekstpagina 888 voor ondertitels zal wel blijven bestaan.

Teletekst werd in 1980 ingevoerd als een vernieuwende informatiebron, maar is vandaag achterhaald door de nieuwskanalen via het internet. Het gebruik van teletekst is de afgelopen jaren dan ook fors teruggelopen. In 2010 waren er nog 576.094 gebruikers per dag, in 2014 was dat al teruggelopen tot 123.709. Er zijn geen cijfers meer van het aantal gebruikers in 2015, omdat de nieuwe digitale decorders niet meer registreren wie er teletekst raadpleegt. Bovendien is teletekst in de nieuwe beheersovereenkomst van de openbare omroep niet langer verplicht.

Verkeersovertreding op Nederlandse weg niet langer onbestraft

België en Nederland zullen vanaf 1 juni automatisch gegevens uitwisselen over verkeersovertreders. Door een akkoord tussen beide landen, zal het voor Belgen dus niet langer mogelijk zijn om ongestraft overtredingen te begaan in Nederland. Het akkoord houdt in dat de Nederlandse autoriteiten vanaf 1 juni de databank van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) online kunnen raadplegen om identiteitsgegevens te verkrijgen van Belgen die in Nederland een verkeersovertreding begaan. De Belgische overtreder ontvangt de aanmaning om de boete te betalen dan rechtstreeks van de Nederlandse autoriteiten. Omgekeerd geldt dit principe ook voor Nederlanders die in ons land een overtreding begaan.

Door een Europese richtlijn wisselden EU-lidstaten wel al gegevens uit bij de acht belangrijkste verkeersovertredingen: te snel rijden, door het rood licht rijden, geen gordel dragen, rijden onder invloed van alcohol of drugs, geen helm dragen, gsm gebruiken aan het stuur en rijden op een verboden rijstrook. Het Belgisch-Nederlands akkoord maakt dit nu ook voor alle andere verkeersovertredingen mogelijk. Zo kan voortaan dus ook het niet betalen van parkeergeld, het niet respecteren van de voorrangsregels of het niet in orde zijn met de keuring of inschrijving van het voertuig bestraft worden. België had eerder al een gelijkaardig akkoord gesloten met Frankrijk.

Worldline verlaagt tarieven Bancontact

Dit zijn de nieuwigheden op 1 juni
© BELGA

Betalingsverkeerverwerker Worldline verlaagt op 1 juni de tarieven voor betalingen met Bancontact, het populairste betaalsysteem in België. Het tarief voor betalingen tot vijf euro wordt verlaagd van meestal 5 eurocent tot 2 eurocent. Ook de tarieven voor betalingen van bedragen tussen vijf en tien euro dalen tot dertig procent. Eerder was er al een prijsdaling voor transacties boven tien euro. Er wordt meer en meer elektronisch betaald. In 2015 ging het om 1,8 miljard elektronische transacties via de Worldline-systemen: 7,5 procent meer dan in 2014. Het gemiddelde bedrag daarbij daalt. Consumenten betalen immers steeds kleinere bedragen met de kaart. Betalingen tot vijf euro waren in 2015 goed voor 7,4 procent van alle economische transacties.

Consumentenkredieten worden iets goedkoper

De wettelijk toegelaten maximumtarieven die voor sommige leningen en verkopen gevraagd mogen worden, gaan in sommige gevallen naar beneden. De maximaal toegelaten tarieven, uitgedrukt in jaarlijkse kostenpercentages of JKP’s, worden door de overheid vastgelegd. Vanaf 1 juni zakt het maximale JKP voor leningen en verkopen op afbetaling tussen 1.250 euro en 5.000 euro met een procentpunt: van 13,50 procent naar 12,50 procent. Het gaat typisch om leningen voor of aankopen op afbetalingen van bijvoorbeeld zetels of dure elektrotoestellen. Ook het maximale JKP voor de financieringshuur – een vorm van leasing voor particulieren – tussen 1.250 euro en 5.000 euro daalt van 9,50 procent naar 8,50 procent. De andere JKP’s wijzigen niet. De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een veranderlijke debetrentevoet. Ze zijn dus niet van toepassing op de lopende contracten met een vaste debetrentevoet. Het is van september 2012 geleden dat de maximale tarieven voor deze consumentenkredieten nog eens werden aangepast. Dat de tarieven van de consumentenkredieten ondanks de lage renteomgeving toch nog zo hoog liggen, heeft te maken met de specificiteit van de leningen: op zeer korte termijn en voor kleine bedragen.

De Tijd-hoofdredactrice Isabel Albers start haar job bij Het Laatste Nieuws

Isabel Albers
Isabel Albers© Belga

Isabel Albers, hoofdredactrice van De Tijd, wordt vanaf 1 juni algemeen hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws en HLN.be. Albers leidde de zakenkrant vijf jaar, en komt samen met met Wim Verhoeven en Dimitri Antonissen aan het hoofd van Het Laatste Nieuws. “Met de komst van Isabel Albers wil Het Laatste Nieuws de digitale transformatie bij de grootste krant van het land versnellen en tegelijkertijd de inhoud aanscherpen”, klonk het in een persbericht bij de aankondiging.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content