Districtsbestuur Borgerhout wil ‘geen ruzie’ met N-VA

© Belga

Borgerhout wordt de komende legislatuur het buitenbeentje in de Antwerpse politiek, aangezien het waarschijnlijk als enige Antwerpse district een bestuur krijgt zonder N-VA erin.

In het Antwerpse district Borgerhout heeft het toekomstige districtscollege het bestuursakkoord voor de periode 2013-2018 voorgesteld.

Borgerhout wordt de komende legislatuur het buitenbeentje in de Antwerpse politiek, aangezien het waarschijnlijk als enige Antwerpse district een bestuur krijgt zonder N-VA erin. Bovendien maakt de linkse PVDA+, door N-VA nog van een “sektarisch karakter” beticht, wel deel uit van de Borgerhoutse meerderheid. Toch is het districtscollege naar eigen zeggen “niet uit op ruzie met het stadsbestuur en N-VA”.

De komende bestuursploeg van Borgerhout bestaat uit het kartel sp.a-Groen, PVDA+ en onafhankelijke Luc Moerkerke, die na de verkiezingen CD&V verliet. De eerste drie jaar zal Marij Preneel (Groen) het districtscollege voorzitten (te vergelijken met het burgemeesterschap), nadien volgt haar sp.a-collega Stephanie Van Houtven haar op. De bekendste naam in het college is kersvers schepen Zohra Othman van PVDA+, die bevoegdheden als Jeugd en Diversiteit & Samenlevingsopbouw krijgt.

Conflict met de stad

De nieuwe meerderheid wil in Borgerhout onder meer gaan voor meer openbare ruimte en groen, zoals het buurtpark Moorkensplein en het Park Spoor Oost. Voorts blijft het district de kaart trekken van de zwakke weggebruiker, door het STOP-principe te blijven hanteren en met De Lijn te willen onderhandelen over de reeds lang geplande premetrolijn onder de Turnhoutsebaan.
Op heel wat vlakken dreigt allicht een conflict met het stedelijke beleid, waar de N-VA van Bart De Wever nog aan een meerderheid werkt met CD&V en Open Vld. N-VA had voor de verkiezingen aangegeven meer bevoegdheden en dus ook budget aan de districten te willen geven.

Of dat ook effectief het geval wordt nu in Borgerhout een bestuur zonder N-VA maar met PVDA+ gevormd werd, moet nog blijken. “Als burgemeester van de stad kan je het toch niet maken van om die reden een beslissing om te keren? Wij zijn in ieder geval niet uit op ruzie met het stadsbestuur en N-VA”, zegt Othman. “Wel willen we de belangen van de Borgerhoutenaren maximaal verdedigen.”
Ook toekomstig collegevoorzitter Marij Preneel benadrukte dat het district een “constructieve houding” zal aannemen tegenover het stadsbestuur. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content