‘Discussie over hoge energieprijzen afronden’ (Vande Lanotte)

© Belga

Minister van Economie en sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte wil dat tijdens de begrotingscontrole de discussie over de energieprijzen wordt afgerond. Daarnaast wil hij niet de vennootschapsbelasting aanpassen, maar eventueel aftrekposten herzien.

De sterke stijging van de energieprijzen is één van de oorzaken van de inflatie, waardoor op die manier een aanpassing van de indexkorf overbodig wordt, luidt het.

Voor Vande Lanotte is de beslissing over het afstoten van de zogenaamde fantoombevoegdheden – bevoegdheden die reeds werden overgeheveld naar gemeenschappen en gewesten maar nog steeds door de federale overheid betaald worden – een begrotingsmaatregel, en geen maatregel in het kader van de staatshervorming. Dat verklaarde hij op Radio 1 en La Première.

De federale regering beschikt momenteel over de lijst van deze ‘usurperende’ bevoegdheden, maar moet nog die bevoegdheden selecteren die effectief zouden kunnen afgestoten worden. Die moeten dan aan de deelstaten worden voorgelegd. De federale regering kan dit niet opleggen, omdat achter de bevoegdheden ook projecten en mensen zitten, aldus de sp.a’er.

Vennootschapsbelasting

Voor Johan Vande Lanotte is het ook niet opportuun om tijdens de begrotingscontrole te praten over een aanpassing van de vennootschapsbelasting. VBO-voorzitter Rudi Thomaes drukte in De Standaard en Le Soir de vrees uit dat er opnieuw naar de bedrijven gekeken zal worden. “40 procent van onze bedrijven betaalt meer dan 30 procent aan vennootschapsbelasting”, verklaarde hij op basis van een VBO-studie.

De werkgeversorganisatie berekende niet de gemiddelde vennootschapsbelasting van een bedrijf, maar wel de mediaan – het bedrijf dat in het midden van de lijst van bedrijven gerangschikt staat op basis van de belastingsvoet. Dat bedrijf betaalt 26,2 procent vennootschapsbelasting.

Voor de minister kan men de aftrekposten in plaats van de vennootschapsbelasting herzien zoals dat ook in de periode van Verhofstadt gebeurde. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content