Dimitri Bontinck: ‘Weet waar Jejoen is, maar heb hem niet gezien’

Dimitri Bontinck, de vader van Syriëstrijder Jejoen, heeft zijn zoon niet gezien of gehoord tijdens zijn zoektocht in Syrië, maar weet wel exact waar Jejoen zich bevindt.

Dat heeft hij verklaard op een persconferentie naar aanleiding van zijn terugkeer naar België. Dimitri Bontinck deed er ook een oproep aan andere Vlaamse jongeren om zeker niet naar Syrië te trekken. “Ze beseffen niet waarin ze ginds terechtkomen”, vindt hij.

Dimitri Bontinck kwam de voorbije weken terwijl hij op zoek was naar zijn zoon in contact met verschillende moslimgroeperingen die tegen het regime van president Assad vechten, zowel gematigde als radicale. “Vooral bij de gematigde moslims heb ik veel respect gevoeld voor mijn acties”, aldus Bontinck.

“We hebben Jejoen ook kunnen lokaliseren, maar hem uiteindelijk niet gezien of gehoord.” Volgens Bontinck, zelf een ex-militair, is de groepering waar Jejoen net als verschillende andere Vlaamse Syriëstrijders momenteel deel van zou uitmaken bang dat de jongeren bezwarende verklaringen zouden afleggen indien ze contact zouden hebben met buitenstaanders.

Binnenkort terugkeren

“Men is daar perfect op de hoogte van de situatie in België, onder meer van de arrestatie van Fouad Belkacem”, zegt hij.

Bontinck zei zich niet mislukt of gefrustreerd te vinden, hoewel hij naar eigen zeggen gestrand is op “enkele meters” van Jejoen. “Ik heb er een beter begrip gekregen van waarvoor men in Syrië strijdt”, verklaarde Bontinck, die van plan is binnenkort nogmaals terug te keren, “met een team van meer gespecialiseerde mensen”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content