Didier Reynders steunt Amerikaanse luchtaanvallen in Irak

© belga

Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, zegt de militaire acties van Amerika in Irak te steunen.

In een mededeling spreekt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn steun uit voor de door de Amerikanen geleide militaire acties ‘om de Christenen en andere minderheden in het noorden van Irak te beschermen’.

Reynders roept op om via democratische processen in Irak een politieke oplossing voor het conflict te vinden. ‘Een nieuwe regering moet snel gevormd worden. Deze moet de hele bevolking van het land beschermen.’

Nog volgens Reynders toont de huidige situatie aan dat humanitaire bijstand in België deel moet uitmaken van het buitenlands beleid en niet langer van ontwikkelingssamenwerking.

De Verenigde Staten startten luchtaanvallen op stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De extremistische militanten hebben een offensief gelanceerd in het noorden van Irak en veroveren er steeds meer gebieden. De bevolking is er op de vlucht geslagen.

Ondertussen heerst er ook een politieke crisis in het land nu premier Nuri al-Maliki zijn functie niet wil loslaten. President Fuad Massum stelde al een opvolger aan, Haidar al-Abadi, om een nieuwe regering te vormen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content