Koen Meulenaere

Dictator

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Nu zou je nog niet mogen zeggen dat Kris Peeters een dictator is, waar gaat het heen met dit land?

Kris Peeters is een dictator. Voilà, het is eraf. En tussen zijn entourage en hun schoenen kun je een volledige Oosterweelverbinding leggen, gesteld dat daar in de Vlaamse regering ooit een consensus over zou worden gevonden. Ook dat lucht op.

De N-VA hoeft niet eens meer aan de macht te komen, het is hier ondertussen al een dictatuur. De federale regering gaat extremistische groeperingen verbieden. Een beetje naar het voorbeeld van het loffelijke en hoogst efficiënte systeem dat Bashar Al-Assad in Syrië heeft uitgewerkt. De regering schendt daarmee ongeveer alle basisprincipes van de grondwet, maar die is voor het gespuis in de Wetstraat toch niet meer dan een vodje papier.

Extremistische groeperingen verbieden is voor de gevestigde machten een bekommernis van alle tijden. Uw dienaar, die vroeger communist is geweest en binnenkort weer, is ooit, luidkeels en toonvast de Internationale zingend, het Antwerpse Justitiepaleis uit gejaagd na één van de vele processen tegen Kris Merckx. Rechter Deripainsel – als wij ons niet vergissen was zijn voornaam Adolphe – had daar net voordien opdracht gegeven om de Amada-leider aan een psychiatrisch onderzoek te onderwerpen. Wat Kris verkondigde, onder meer dat je de banken en de energiesector moest nationaliseren, vond de rechter van een zo onwaarschijnlijke dwaasheid getuigen dat er wel psychotische storingen aan ten gronde moesten liggen. Hij piept nu wel anders.

Gelukkig weigerden de aangestelde psychiaters op het verzoek van de rechter in te gaan, en Merckx werd door een ander hof gezond bevonden en verklaard. Althans psychisch, want als Hobokenaar leed hij uiteraard wel aan loodvergiftiging door de schuld van de Metallurgie. Volgens de Amadezen werd driekwart van de Hobokense bevolking daar toen door getroffen. En de jonge militant Jan Fermon waarschuwde op een als steeds geanimeerde celvergadering voor de gevaren van asbest, maar dat werd weggelachen: we mochten ook niet overdrijven.

De tijden van de dictatuur zijn dus weergekeerd. Niettemin zijn wij vóór het verbod van extremistische groeperingen, en pleiten wij er net als de premier voor om hun leiders zonder verwijl te laten arresteren. En wij zullen alvast twee van die extremistische groeperingen noemen: het Algemeen Christelijk Werknemersverbond, en de SP.A Oostende. Wat die hebben aangericht, is honderdmaal erger dan wat Sharia4Belgium tot nu toe kan worden aangewreven, te weten: twee stenen gegooid naar het politiecommissariaat in Molenbeek en Bart De Wever versleten voor een zionist uit opportunisme. Wat alvast dichter bij de waarheid is dan die brave Kris Peeters een dictator noemen.

Koen Meulenaere Lees meer Koen Meulenaere in Knack Neem hier een abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content