Di Rupo: ‘We gaan ultrarechtse regering 130 jaar sociale vooruitgang niet laten vernietigen’

Elio Di Rupo (PS) © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Elio Di Rupo en de rest van de PS-top spraken op het rentree-congres forse taal. Hij noemt de in de steigers staande federale regering van N-VA, MR, CD&V en Open VLD ‘niet centrum- maar ultrarechts’.

De leiding van de PS heeft zondag op het rentree-congres in Tubeke een harde oppositie aangekondigd tegen de toekomstige regering van N-VA, MR, CD&V en Open Vld. ‘We horen vaak spreken over een centrumrechtse regering, maar het zal in feite gaan om een ultra-rechtse regering’, zo zei partijvoorzitter en uittredend premier Elio Di Rupo.

‘Het is het moment om de vlaggen, sjaals, spandoeken en hesjes boven te halen. Onze oppositie moet gezien worden en die moet helrood zijn’, vatte Waals parlementslid en gewezen minister Christiane Vienne de boodschap samen.

De toekomstige coalitie zal ‘veel rechtser zijn dan de regering Martens-Gol in de jaren 1980; België zal nooit een meer rechtse regering gekend hebben’, meende Di Rupo, die eerder het beleid van zijn regering verdedigd had. De huidige legislatuur werd geleid door een ‘regering van algemeen welzijn, zonder N-VA en besparingen’, stelde Elio Di Rupo, die verwees naar het behoud van de index en de strijd tegen de fraude.

De Franstalige socialisten belanden de komende jaren in de federale oppositie, maar heeft de touwtjes stevig in handen in de Brusselse en Franstalige regeringen met drie minister-presidenten (Paul Magnette, Rudy Demotte en Rudi Vervoort). ‘De PS zal de strijd vierkante centimeter per vierkante centimeter voeren. We zullen niets laten passeren. We gaan de ultra-rechtse regering 130 jaar sociale vooruitgang niet laten vernietigen’, zei Elio Di Rupo.

‘Wie houdt MR voor de gek, kameraden?’

Hij herhaalde ook de PS-kritiek tegen het verbond van de MR met de Vlaams-nationalisten. Hij verbaasde zich over de snelheid waarmee de Franstalige liberalen hun jas keerden na de verkiezingen. ‘Denk aan de ophef die ik veroorzaakte toen ik het tijdens de kiescampagne had over de liefkozingen tussen MR en N-VA’, terwijl Charles Michel zich sterk maakte dat hij een regering zonder N-VA zou vormen als hij het voor het zeggen had, klonk het.

‘Wie houdt men echter voor de gek, kameraden? Hoe kan men op dergelijke manier liegen tegenover de burger en de eigen kiezer? De toekomstige federale regering is een regering van meineed, die gebouwd is op een cynische leugen. En haar geloofwaardigheid zal vooral aan Franstalige kant ongeveer nul zijn’, verklaarde Elio Di Rupo.

Marianne Thyssen, ‘de Che Guevara girl van de Europese Commissie’

Voordien hadden niet minder dan 14 sprekers uit de verschillende federaties al dan niet met de nodige humor de Zweedse coalitie gehekeld. ‘Ik bied mijn diepste excuses aan tegenover de Zweedse bevolking, die niets gevraagd heeft. Ze heeft overigens bij de jongste verkiezingen voor een linkse coalitie gekozen’, stelde Jean-Marc Delizée.

‘Men wil ons doen geloven dat de CD&V links is en Marianne Thyssen de ‘Che Guevara girl’ van de Europese Commissie’, lanceerde André Frédéric.

De Luikse burgemeester Willy Demeyer kondigde een guerrilla aan in alle dossiers, en meer bepaald tegen de Europese boekhoudkundige regels die ‘ons verhinderen te investeren’. Hij haalde ook uit naar Europese milieuregels die een rem zetten op de economische heropstanding. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content