Di Rupo probeert het onverzoenbare te verzoenen

Dat heeft de preformateur gezegd op een persconferentie nadat hij een tussentijds verslag van zijn opdracht bij de koning had uitgebracht.

Koning Albert heeft preformateur Elio Di Rupo vrijdag gevraagd zijn opdracht voort te zetten. Dat heeft het paleis bekendgemaakt nadat Di Rupo een tussentijds verslag had uitgebracht over zijn opdracht. De preformateur zei nadien op een persconferentie dat hij probeert het onverzoenbare te verzoenen.

Di Rupo werd vrijdagnamiddag door de koning in audiëntie ontvangen. Volgens een mededeling van het paleis heeft de vorst Di Rupo gevraagd ‘de institutionele aspecten verder uit te diepen en zijn opdracht verder te zetten’.

‘Taak is reusachtig’

Op een persconferentie zei Di Rupo achteraf dat hij probeert het onverzoenbare te verzoenen: Vlaamse partijen die het confederalisme of zelfs de Vlaamse onafhankelijkheid bepleiten, en Franstalige partijen die gehecht zijn aan een federaal België.

Di Rupo zei dat zijn taak reusachtig is. Volgens de preformateur zijn er elementen van een akkoord, maar is er slechts een akkoord als er een akkoord is over alles.

Volgens de preformateur staan de Franstalige partijen open voor een grote staatshervorming. Opvallend is dat Di Rupo zei dat het duidelijk is dat het zwaartepunt van België zich naar de deelstaten zal verplaatsen.

Hij zei dat alle zeven partijen (N-VA, PS, CDH, CD&V, SP.A, Ecolo en Groen!) waarmee hij al enkele dagen heeft onderhandeld het erover eens zijn dat het mogelijk is tot een staatshervorming te komen die vergelijkbaar is met de staatshervormingen van 1980 en 1988/1989.

Verlenging opdracht

In de loop van donderdag was bekendgeraakt dat Di Rupo aan de koning een verlenging van zijn opdracht zou vragen. Er was sprake van twee weken, maar vrijdag wilde Di Rupo geen datum noemen waarop hij zijn opdracht neerlegt. De preformateur zei dat hij niet van deadlines houdt.

De komende week komen de onderhandelaars van N-VA, PS, CDH, CD&V, SP.A, Ecolo en Groen! niet meer samen. Di Rupo gunt hen een week vakantie. Het preformatiewerk wordt dan ‘op afstand’ verdergezet.

Zelf zou hij van die tijd gebruik maken om bilaterale contacten te hebben en voorstellen uit te werken. Maar het formuleren van concrete voorstellen is voor Di Rupo het werk van een formateur, niet van een preformateur, zo zei hij vrijdag.

In de week van 9 augustus zijn er weer gezamenlijke vergaderingen van de zeven partijen gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content