Di Rupo moet 101 postjes uitdelen bij overheidsbedrijven

Premier Elio Di Rupo (PS) staat door de politieke impasse van 2010-2011 voor een benoemingscarrousel: hij moet 101 postjes uitdelen bij overheidsbedrijven.

Premier Elio Di Rupo moet de komende maanden 101 benoemingen doen om alle vacatures bij de overheidsbedrijven in te vullen. Behalve 5 gedelegeerd bestuurders zoekt de premier 13 voorzitters van raden van bestuur en 83 bestuurders, zo schrijven de kranten De Tijd en L’Echo op basis van een “kadaster van benoemingen” dat ze konden inkijken.

In het document werden alle benoemingen in kaart gebracht die de komende maanden moeten gebeuren. De 101 vacatures zijn verspreid over 7
overheidsbedrijven, waaronder grote spelers als Belgacom (1 voorzitter en 4 bestuurders), bpost (1 bestuurder), de NMBS (1 CEO, 1 voorzitter en 6 bestuurders) en Brussels Airport (1 voorzitter en 2 bestuurders), maar ook kleinere bedrijven zoals het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en het Instituut voor Radio-Elementen (IRE). Daarvoor moet Di Rupo respectievelijk 1 voorzitter en 11 bestuurders en 1 voorzitter en 12 bestuurders zoeken.

Dat Di Rupo voor zo’n monsterbenoemingsronde staat, is een gevolg van de politieke impasse van 2010-2011, schrijft De Tijd. Omdat er toen geen regering was, kon niemand worden aangesteld, en nadien had de premier andere prioriteiten. Nu zou Di Rupo voor de zomer knopen willen doorhakken.

Postjes per regeringspartij verdeeld

De benoemingsronde belooft een moeilijke puzzel te worden omdat de zes regeringspartijen hun eisen hebben en omdat er meer kandidaten zijn dan plaatsen, aldus de kranten. Voor de aanstelling van de CEO’s wordt een headhunter aangewezen, waarna de regering moet kiezen uit een lijst met vijf kandidaten. De voorzitters en de bestuurders worden verdeeld onder de regeringspartijen, normaal gezien op basis van het systeem-D’Hondt. Volgens dat systeem halen de grootste partijen in de Kamer de meeste postjes binnen.





Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content