Di Rupo kan aan echte begrotingswerk beginnen

Nu het kader voor de begrotingsonderhandelingen vast ligt, kan formateur Elio Di Rupo (PS) aan het echte begrotingswerk beginnen.

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de zes partijen die mee onderhandelen over een nieuwe regering (de liberale, christendemocratische en socialistische partijen) zijn een kader overeengekomen over de begrotingsonderhandelingen. Die gesprekken stagneerden de afgelopen dagen omdat de onderhandelaars geen overeenstemming konden bereiken over de bijdrage van de gewesten.

De liberale partijen Open VLD en MR, die niet in de deelregeringen zitten, hamerden op extra besparingen van de regio’s. MR-voorzitter Charles Michel wees daarbij expliciet naar Vlaanderen. Met die eis stonden ze alleen.

Di Rupo zal het geld om het overheidstekort te dempen vooral federaal moeten bijeenharken. Hij zoekt 11,3 miljard euro om dat tekort tot 2,8 procent te beperken, een enorme opdracht. Na 2012 moet het Belgische overheidstekort elk jaar met een procent dalen, zodat in 2015 van een evenwicht gesproken kan worden.

De deelstaten en lokale overheden mogen hoogstens een tekort van 0,4 procent van het bbp boeken.

Voorstellen

Di Rupo kreeg ondertussen de besparingsvoorstellen van de partijen, die ze aanpasten aan de nieuwe cijfers van de Hoge Raad van Financiën. Binnen enkele dagen wil Di Rupo dan aan tafel zitten met alle partijen samen. Hij zal ook met alle partijvoorzitters apart vergaderen.

Uit die gespreksrondes moet dan een nieuw en uitgewerkt voorstel voor een begroting gepuurd worden. Ook al staat Di Rupo onder enorme tijdsdruk, uit zowel Belgische als Europese hoek, en zegt hij zelf vaart te willen maken: pas maandag wordt de eerste plenaire vergadering samengeroepen. Di Rupo heeft niet de reputatie snel werk te leveren. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content