Di Rupo in Laken met ‘boodschap aan koning’

© Eric Lalmand/Belga

Koning Albert II rondt dinsdag zijn consultaties van de partijvoorzitters af. Als laatsten komen Elio Di Rupo (PS) en Bart De Wever (N-VA) langs.

Koning Albert II rondt dinsdag zijn consultaties van de partijvoorzitters af. Als laatsten komen Elio Di Rupo (PS) en Bart De Wever (N-VA) langs, de twee overwinnaars van de verkiezingen van juni vorig jaar. Toen Di Rupo dinsdagochtend het kasteel van Laken binnenreed, lag op zijn schoot een nota met de titel ‘boodschap aan de koning’.

Dat kon een fotograaf van Belga vastleggen.

In de tekst herformuleert Di Rupo zijn oproep van vorige week om een regering van nationale eenheid te vormen. “Mijn overtuiging is dat vroeg of laat alle democratische partijen rond de tafel moeten komen, zozeer is de hervorming die het noorden van het land wil bepalend voor de toekomst van het land”, is te lezen in het begin van de tekst.

Initiatief? De Wever wordt om 15u bij de koning verwacht. Na dat gesprek zal de koning alle zeven partijen dit tot nog toe onderhandelden over een staatshervorming gesproken hebben, plus de liberalen. Open VLD en MR werden voor het eerst sinds de start van de onderhandelingen geconsulteerd.

Het is afwachten of de koning na het gesprek met De Wever een initiatief neemt om de politieke toestand uit de impasse te krijgen.

De Wever liet zondag verstaan bereid te zijn een initiatief te nemen om uit de crisis te geraken en nog een aantal ideeën te willen aftoetsen. Maandag lunchte hij met Di Rupo om van gedachten te wisselen en had hij nog enkele discrete contacten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content