Rik Van Cauwelaert

Di Rupo feliciteert Kabila

Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

De felicitaties van Di Rupo zijn opmerkelijk omdat minister Didier Reynders weigerde naar Congo te gaan voor de eedaflegging van president Kabila.

Premier Elio Di Rupo stuurde een brief naar Kinshasa waarin hij, naar eigen zeggen, de Congolese instanties feliciteert met het houden van de recente verkiezingen. Doch in de brief wordt ook Kabila gefeliciteerd, omdat die verkiezingen ‘vous reconduisent au poste de président’. Als dit geen felicitaties zijn voor Kabila, dan lijkt het er toch wel heel sterk op.

De brief van premier Di Rupo is opmerkelijk omdat eerder al minister Didier Reynders weigerde na de verkiezingen naar Kinshasa af te reizen voor de eedaflegging van de herverkozen Joseph Kabila. Want, zo oordeelde Buitenlandse Zaken, tijdens die verkiezingen werden nogal wat onregelmatigheden vastgesteld. Een beschuldiging die vaak terugkwam in rapporten van tal van buitenlandse waarnemers en die de Congolese gemeenschap in België in beroering bracht.

Bovendien is het regime en vooral het leger van Kabila verantwoordelijk voor tal van moordpartijen en plunderingen in Oost-Congo. Terwijl de president, zijn familie en hun handlangers het land voort leegroven.

Di Rupo zegt dan wel in zijn brief dat België zich aan de zijde van het Congolese volk inzet voor het versterken van de democratie. Kabila beweert iets gelijkaardigs, alleen geeft de Congolese president een wel erg afwijkende invulling van het begrip democratie.

De brief van de premier, die volgens Di Rupo in de diplomatieke traditie past, is echter een voortzetting van de aparte relaties die de traditionele Franstalige partijen onderhouden met Kinshasa. PS- , MR- en CDH-kopstukken zijn er graag te gast bij de vertegenwoordiging Wallonie-Bruxelles, die in Kinshasa een cultureel centrum exploiteert, van de gelegenheid gebruik makend om de lokale potentaten beter te leren kennen.

Met zijn vriendelijke missive naar de Congolese president Kabila volgt Elio Di Rupo het (pijnlijke) voorbeeld van zijn voorganger Edmond Leburton. Die Waalse socialistische premier zocht destijds en onderhield meteen de beste relaties met de Congolese dictator en kleptocraat Mobutu Sese Seko.

Er zijn van die hardnekkige tradities.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content