Di Rupo en onderhandelaars bespreken kernuitstap

© Reuters

Formateur Di Rupo en de zes onderhandelende partijen bespreken de kernuitstap en de nucleaire rente.

“Betrouwbaarheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid”. Dat zijn de drie principes die CD&V-voorzitter Wouter Beke voorop plaatst in het debat over het energiebeleid van de komende jaren waarover de regeringsonderhandelaars buigen.

Voor zijn sp.a-collega Bruno Tobback moet de opbrengst uit een heffing op de nucleaire rente zo hoog mogelijk liggen.

Formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van PS, CD&V, MR, Open Vld, sp.a en cdH zitten rond de tafel in het voorzitterschap van de Kamer. Op de agenda staan de hoofdstukken Energie, Overheidsbedrijven en Steun aan ondernemingen.

Electrabel

Energie, dat betekent de nucleaire rente en de kernuitstap. Bij dat eerste draait de discussie over hoeveel de partijen willen afromen van de winst die de energieproducenten halen uit afgeschreven centrales. Daarbij viel eerder al een bedrag van 750 miljoen euro te horen. Electrabel dreigde er toen alvast mee minder te investeren en de levensduurverlenging van de oudste kerncentrales te annuleren als het een hogere nucleaire taks moet betalen.

Groene energie

Voor de Vlaamse socialisten mag die heffing “zo hoog mogelijk” liggen, zei voorzitter Tobback voor aanvang, “op een manier dat de juiste bedrijven betalen en een deel terugvloeit naar de consument en naar investeringen in groene energie”. Tobback viseert daarbij “diegenen die een monopolie hebben en de prijs hoog hielden”. CD&V-voorzitter Beke plaatst de “betrouwbaarheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van de energie voor de mensen en bedrijven tijdens de komende jaren” centraal.

Sanering

Het ziet er niet naar uit dat de discussie over de verdeling van de saneringsinspanning op de tafel van de onderhandelaars belandt. Zoals bekend werkt de Hoge Raad voor Financiën rond deze tijd aan de actualisering van zijn rapport uit maart over het saneringstraject. “Ik was geen vragende partij om te wachten op een rapport over een actualisering van de cijfers”, liet Beke zich ontvallen. Het waren de liberalen die op zo’n verslag aandrongen. Dat rapport zou via mail naar de onderhandelaars worden gestuurd.

Zaterdag staat een interne vergadering op de agenda van de formateur, waarop de update door de Hoge Raad voor Financiën tegen het licht wordt gehouden. Zondag om 14.00 uur zakken de onderhandelaars opnieuw af naar de Wetstraat 10.

Begroting

CdH-voorzitter Benoît Lutgen riep op snel de begroting voor volgend jaar af te ronden, zoals de Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap afgelopen nacht deden. “We hebben een signaal van geloofwaardigheid, ernst en strengheid uitgestuurd”, meent Lutgen, die ook in de Waalse regering zetelt.

De onderhandelingen over de begroting in de strikte zin vonden al enkele dagen niet meer plaats in afwachting van het rapport van de HRF. Tobback merkte wel op dat ook de onderhandelingen over justitie, energie en werkgelegenheid betrekking hebben op het budget. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content