Di Rupo: 17 uur onderhandelen zonder resultaat

© Belga

De acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo onderhandelen over een communautair akkoord, hebben zondagnacht om 03.45 uur hun BHV-vergadering stopgezet. Ondanks een marathonvergadering is er nog altijd geen akkoord uit de bus gekomen.

Naar verluidt is een akkoord echter niet meer veraf. Maandagmiddag om 13.00 uur wordt voort vergaderd over Brussel-Halle-Vilvoorde én de financieringswet.

Nieuwe nota Di Rupo

Via Knack is intussen de inhoud van de laatste versie van de nota Di Rupo uitgelekt. Lees hier de inhoud van de nota Di Rupo en de reactie van de N-VA daarop en lees hier het commentaar van Rik Van Cauwelaert op de nota.

De onderhandelaars bliezen zondagvoormiddag om 10.30 uur verzamelen in het voorzitterschap van de Kamer. Zeventien uur later reden ze allen opnieuw buiten, zonder commentaar.

ToegevingenEen hele dag, avond en een stuk van de nacht pendelde formateur Di Rupo tussen de Franstaligen en de Vlamingen, met als doel een akkoord te vinden over de splitsing van de kieskring BHV. Om de MR te overhalen die splitsing te aanvaarden, moet echter een aantal toegevingen uit de mouw worden geschud waar de Franstalige liberalen tevreden mee zijn en die voor de Vlamingen niet te ver gaan.

Burgemeesters

De discussie draaide ook zondag vooral rond de benoemingsprocedure van burgemeesters in faciliteitengemeenten. Een consensus werd echter nog niet gevonden.

Bij de formateur viel na afloop alleen maar te vernemen dat er sterke vooruitgang werd geboekt en dat maandag vanaf 13.00 wordt voortvergaderd.

BHV op een haar na gesplitst

Een aantal onderhandelaars liet zelf ook vrij positieve verhalen horen. “Het was de moeite waard, en morgen doen we door”, twitterde Open Vld-voorzitter Alexander De Croo meteen. Een collega-onderhandelaar stelde zelfs dat BHV op een haar na gesplitst is. “Er is geen akkoord zolang er geen akkoord over alles is”, relativeerde een andere onderhandelaar.

Tandje bijsteken

Opmerkelijk was dat formateur Di Rupo de vergadering in de vooravond onderbrak omdat hij een afspraak had bij de tandarts. Het leverde meteen grapjes op in de trend van “Di Rupo bijt zijn tanden stuk op BHV” of “Di Rupo zal een tandje moeten bijsteken”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content