Di Rupo 1 zoekt nog 500 miljoen euro extra belastingen

De regering heeft de begrotingscontrole nog niet afgerond. Er is grote onenigheid over de zoektocht naar nog eens 500 miljoen euro extra belastingen.

Het kernkabinet heeft zijn begrotingswerkzaamheden voorlopig stopgezet zonder akkoord. Premier Elio Di Rupo, zijn vicepremiers en de minister van Begroting Olivier Chastel zaten in de Lambermont samen voor een nieuw rondje begrotingscontrole.

Fiscale inkomsten

Veel vooruitgang werd er volgens een vicepremier niet geboekt. Er moet via de fiscaliteit nog altijd 500 miljoen euro worden gevonden. De zoektocht zorgt voor ideologische tegenstellingen tussen socialisten en liberalen. De eersten willen vooral extra fiscale inkomsten genereren, terwijl de liberalen vinden dat daar vrijwel geen marge meer voor is zonder dat de economie wordt aangetast.

De onderhandelaars hebben intussen wel hun doelstellingen bijgesteld. Er wordt niet langer gezocht naar 2 miljard euro maar naar 1,85 miljard euro. De regering wil daarnaast nog eens een half miljard aan uitgaven bevriezen.

Minimumbelasting

Naar verluidt ligt het idee van de minimumbelasting voor bedrijven nog altijd op tafel. Het gaat om een voorstel van de PS om bedrijven in ons land die geen belasting betalen, toch een minimumtaks op te leggen als ze dividenden uitkeren. Nogal wat bedrijven ontsnappen aan de belastingen omdat ze gebruik maken van de notionele interest. Zo’n minimumbelasting voor bedrijven zou 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Volgens vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn vijf van de zes partijen aan tafel te vinden voor een extra belasting op intercommunales.

Ook over de 1,3 miljard euro die in opdracht van Europa werd bevroren en waarover de regering moet beslissen welk deel weer kan worden vrijgemaakt, is nog altijd geen akkoord. Er is onder meer discussie over de 400 miljoen investeringen voor de NMBS die in het pakket zit.

Vandaag volgt een nieuwe poging om het eens te raken. Er dient overigens ook nog gediscussieerd te worden over de energieprijzen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content