Dexia dreigt de begroting te doen ontsporen

Vanwege de kapitaalverhoging voor de restbank Dexia kan de begroting van 2012 er een stuk minder gunstig uitzien dan gepland was door de regering van premier Elio Di Rupo.

De 2,9 miljard die België gaat lenen voor de kapitaalverhoging van restbank Dexia, moet volgens de Europese statistiekdienst Eurostat ingeschreven worden in de begroting. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Geen woord van Vanackere

In een brief van 27 november van Eurostat aan voorzitter Jean-Marc Delporte van het Instituut van de Nationale Rekeningen (INR) stelt Eurostat dat de kapitaalverhoging moet worden gezien als een uitgave en niet als een investering.

De krant meldt dat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) hierover nog met geen woord heeft gerept in de regering.

Indien de kapitaalverhoging dit jaar wordt doorgevoerd, dan zal het globaal tekort van de overheden stijgen van 2,8 procent naar ongeveer 3,6 procent. Indien de operatie na Nieuwjaar doorgevoerd wordt, dan stevent België niet af op een tekort van 2,15 procent, zoals afgesproken na de lange begrotingsgesprekken, maar een tekort van 3 procent.

Bezwaar

De regering heeft tot 12 december de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de visie van Eurostat. Op 21 december moeten de aandeelhouders van Deixa instemmen met de kapitaalverhoging. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content