Dexia/Belfius: Nieuwe naam, nieuwe topman?

© ImageGlobe

Wordt Yves Delacolette, ex-Deutsche Bank, in positie gebracht om de nieuwe ceo van Belfius te worden?

De nieuwe naam voor Dexia Bank België werd vorig week bekendgemaakt: Belfius. Kostprijs van de omdoping: 45 miljoen euro. De nieuwe naam werd niet echt enthousiast onthaald (‘doet denken aan yoghurt’), maar komt volgens specialisten vooral veel te laat.

Al in oktober vorig jaar telde de Belgische staat 4 miljard euro neer om de bank los te wrikken van de gelijknamige holding, en Dexia Bank België heeft sindsdien niets meer te maken met de beursgenoteerde Dexia-groep. De voorbije vijf maanden werd de naam van de bank echter verder besmet door de grote problemen waarmee de beursgenoteerde holding Dexia kampt: voor de man in de straat was het niet altijd duidelijk dat Dexia Bank België, waar hij zijn spaarcenten had staan, niets meer te maken had met de Dexia-groep, die om de haverklap met slecht nieuws in de pers kwam.

Niet alleen was het lang wachten op die nieuwe naam, nu wordt de introductie van de nieuwe naam Belfius ook nog eens gespreid in de tijd, want pas tegen juni zal de hele operatie afgerond zijn ‘uit besparingsoverwegingen’. Samen met de naamswijziging moest Dexia Bank België/Belfius bekennen dat het vorig jaar 1,37 miljard euro verlies moest boeken op Grieks overheidspapier, maar nu die Griekse verliezen doorgeslikt zijn, liggen de kaarten voor Dexia Bank België/Belfius best wel goed, aldus ceo Jos Clijsters.

Berucht in de financiële wereld
Bijna gelijktijdig met de naamswijziging sijpelde het bericht door dat Yves Delacolette adviseur werd van PS-vicepremier Laurette Onkelinx voor het bankendossier. Delacolette (52) is bekend, of beter: berucht, in de financiële wereld. Hij stond tien jaar aan het hoofd van Deutsche Bank en voerde er zeer agressieve reclamecampagnes, waarbij hij niet naliet om de grootbanken te jennen en uit te dagen.

Onder zijn leiding groeide Deutsche Bank uit tot een geduchte speler in het Belgische bankenlandschap. In 2009 stapte hij op bij Deutsche Bank om zijn leven een andere wending te geven. En nu duikt hij plots op bij Onkelinx. Volgens sommigen is zijn nieuwe functie de ideale springplank om later ceo te worden van Dexia Bank België/Belfius, want aangezien dat nu een staatsbank is, wordt de benoeming van de topman een politieke kwestie. De huidige topman, Jos Clijsters, wordt eind van de maand 62 jaar. (EP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content