Dewinter stopt als Vlaams fractievoorzitter voor Antwerpen

Filip Dewinter wil een gooi doen naar de Antwerpse burgemeesterssjerp en stopt daarom als fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams parlement.

Filip Dewinter stopt volgend jaar als fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams parlement. Dat kondigt Dewinter zaterdag aan in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Dewinter wil zich volledig concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Nadien sluit hij een kandidatuur als partijvoorzitter niet uit.

Bij de verkiezingen van 2012 zal Dewinter voor de vierde keer lijsttrekker voor Vlaams Belang in de Scheldestad zijn. “Ik heb al mijn energie nodig voor de strijd met (Patrick) Janssens (SP.A) en (Bart) De Wever (N-VA)”, legt Dewinter uit. Daarom treedt hij dat jaar na 20 jaar af als fractieleider in het Vlaams parlement.

Dewinter blijft na de verkiezingen lid van het Vlaams parlement, maar zal het fractieleiderschap nadien niet terug opnemen. Wie zijn opvolger wordt, moet de fractie beslissen, “maar iemand als Joris Van Hauthem komt zeker in aanmerking”, voegt Dewinter eraan toe.

De Antwerpse VB-kopman sluit niet uit dat hij nadien zijn kandidatuur stelt als partijvoorzitter, “maar dat is pas aan de orde na de lokale verkiezingen”. Tot dan staat de positie van huidig voorzitter Bruno Valkeniers niet ter discussie. “Zijn opvolger wordt ofwel een jonge kandidaat, ofwel een oude rot die de overgang naar een nieuwe generatie organiseert”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content