Deskundigenverslag treinramp Buizingen is anderhalf jaar later nog niet klaar

© Reuters

Bij de treinramp in Buizingen, op 15 februari 2010, kwamen 19 mensen om het leven toen een stoptrein uit Leuven inreed op een IC-trein naar Luik.

De vijf deskundigen die door de Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm zijn aangesteld om de dodelijke treinramp van Buizingen te onderzoeken, hebben nog steeds geen verslag ingediend. Dat heeft Belga vernomen bij het Brusselse parket. Midden juli had staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding Carl Devlies, in naam van minister van Justitie Stefaan De Clerck, aangekondigd dat het gerechtelijk onderzoek naar de ramp vermoedelijk midden september zou kunnen afgesloten worden maar die datum is dus niet gehaald.

Wanneer het verslag wel zou klaar zijn, is niet bekend. Bij de treinramp in Buizingen, op 15 februari 2010, kwamen 19 mensen om het leven toen een stoptrein uit Leuven inreed op een IC-trein naar Luik. Onmiddellijk na de ramp stelde het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek in. Cruciaal in dat onderzoek is de vraag of de bestuurder van de stoptrein uit Leuven een rood seinlicht negeerde. De man zelf heeft dat altijd ontkend.

Deskundigenverslag

Om onder meer dat punt uit te klaren, stelde onderzoeksrechter Burm een college van vijf deskundigen aan. Pas als hun verslag af is, kan de onderzoeksrechter zijn dossier afwerken en doorspelen aan het parket, dat dan moet beslissen wie het vervolgt. In februari 2011 kondigde minister De Clerck aan dat het deskundigenverslag nog enkele weken op zich zou laten wachten, en in juli sprak staatssecretaris Devlies over midden september, een datum die dus niet gehaald werd.
“De onderzoeksrechter wacht nog op het verslag”, klinkt het bij het parket. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content