Den Haag verbiedt betogingen in Schilderswijk

Burgemeester Jozias van Aartsen, tegen 'ideologische pyromanen'. © Reuters

Nadat een betoging rond Gaza ontaardde en er slogans pro-IS(IS) en pro-Hitler werden gescandeerd, heeft de burgemeester alle betogingen in de Schilderswijk gedurende 2 maanden verboden.

Na de betoging was er een petitie georganiseerd waarin het ontslag van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag werd geëist. 18.000 mensen ondertekenden.

Dat de burgemeester zijn toestemming had gegeven voor de betoging, in de heel gemengde en soms rumoerige Schilderswijk, kon men aanvaarden, maar het schoot bij vele ondertekenaars in het verkeerde keelgat dat de politie niet was opgetreden toen een deel van de manifestanten vlaggen van IS bovenhaalden en slogans scandeerden die pro-Hitler en strafbaar anti-Joods waren.

Er werd als reactie een rechtse betoging georganiseerd die ook weer in rumoer eindigde. De Mobiele Eenheid moest tussenkomen toen tegenbetogers opdaagden.

Tijdens een spoeddebat kondigde de burgemeester aan dat er de komende 2 maanden geen manifestaties mogen doorgaan in de Schilderswijk, van welke zijde ook.

“Goedwillende Schilderswijkers zijn het slachtoffer wanneer radicalen van verschillende kanten elkaar te lijf willen gaan. Dat wil ik deze mensen verder besparen”, zei hij, volgens een verslag op de website van De Volkskrant. Het verbod op demonstraties in de Schilderswijk is nodig vanwege “ideologische pyromanen die de rechtsstaat in problemen brengen”.

De burgemeester ging niet in op de vraag tot ontslag.

Wilders

Geert Wilders, de leider van de rechts-populistische PVV, die op 20 september wou deelnemen aan een manifestatie in de Schilderswijk, houdt volgens De Telegraaf in beraad of hij het verbod zal negeren. Een andere locatie uitkiezen is “meegaan met de ISIS-capitulatie van lafaard Van Aartsen”, dixit Wilders.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content