Demotte vraagt duidelijkheid van Vlaamse partijen

Hij noemt in reactie op een CD&V-voorstel een ‘opsplitsing’ van de ziekenfondsen onredelijk.

PS-kopstuk Rudy Demotte verzet zich tegen een nieuw voorstel dat CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft gedaan over de gezondheidszorg. Het voorziet onder meer dat de ziekenfondsen op taalbasis zouden werken.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte zit woensdag samen met de Vlaamse partijen die onderhandelen over de staatshervorming. De Morgen meldde woensdag dat CD&V-voorzitter Wouter Beke een nieuw voorstel heeft gedaan.

HIj wil de gemeenschappen meer financiële autonomie geven op het vlak van de gezondsheidzorg. De ziekteverzekering blijft daarin federaal, maar de gemeenschappen worden volwaardig betrokken en geresponsabiliseerd.

Ziekenfondsen op taalbasis organiseren

Beke voorziet evenwel dat de ziekenfondsen op taalbasis zouden worden georganiseerd. In Brussel zouden inwoners moeten kiezen tussen een Franstalig of een Nederlandstalig ziekenfonds.

Demotte noemde dat woensdagochtend in De Ochtend op Radio 1 onredelijk. Volgens hem zet dat de deur open naar concurrentie tussen de gemeenschappen. Bovendien zouden Brusselaars ‘zich Vlaams of Franstalig moeten verklaren in functie van hun ziekenfonds, aldus de Waalse minister-president, die dat niet wil.

Demotte vraagt duidelijkheid van de Vlaamse partijen aan de onderhandelingstafel over wat nu precies hun eisen zijn. ‘Nu zijn wij wel bereid om aan een staatshervorming te werken en zeker ook om toegevingen te doen. Maar dan moeten wij wel weten op welke domeinen en waarover het gaat’, zegt Demotte.

Hij wijst erop dat er ‘verschillende voorstellen en verschillende strategieën bij de Vlaamse partijen’ zijn. Demotte vraagt zich daarom af wat de prioriteiten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content