Deleuze aanvaardde drie keer wel ontslagvergoeding

Olivier Deleuze weigerde zijn parlementaire ontslagvergoeding, nu hij de nieuwe covoorzitter is van Ecolo. Eerder aanvaardde hij wel al drie gouden handdrukken. In totaal voor 250.000 euro, wordt gezegd.

Olivier Deleuze weigerde niet altijd zijn ontslagvergoedingen, zoals hij nu doet als nieuwe covoorzitter van de Franstalige groene partij Ecolo. Volgens La Libre Belgique aanvaardde hij al drie keer een ontslagvergoeding. De krant plaatst vraagtekens bij deze weigering.

Deleuze, die zijn medevoorzitster Emily Hoyos volgde, had recht op zo’n 150.000 euro als fractieleider in het Federaal parlement. “Ik deed dat zonder de minste aarzeling”, aldus de voorman van Ecolo. Sinds 1986 treek hij echter voor 250.00 euro bruto aan ontslagvergoedingen op, volgens La Libre Belgique. Dat cijfer is echter niet bevestigd.

‘Deleuze weet niet precies hoeveel hij kreeg’

Volgens een woordvoerder van Ecolo weet Deleuze niet precies hoeveel hij heeft ontvangen, omdat hij de sommen niet in een keer kreeg. “Het is de eerste keer aan Franstalige kant dat verkozenen van hun ontslagvergoeding afstand nemen”, aldus de woordvoerder. “Veel mensen zijn daardoor in verlegenheid gebracht. Het is te kort door de bocht om te kijken wat Deleuze in 1986 heeft gedaan.”

Deleuze: ‘Geen competitie met Hoyos’

De vraag wordt gesteld waarom Deleuze de vierde keer wel afstand doet van zijn ontslagvergoeding, die aanvaarden is tenslotte niet illegaal. “Er is geen competitie tussen mij en haar in dit verhaal”, reageert Deleuze in La Libre Belgique op de suggestie dat hij het doet in navolging van Hoyos. Hij ontkent ook dat het past in een communicatiestrategie.

Deleuze ‘zou het nu anders aanpakken’

Deleuze erkende wel dat hij anders zou handelen, mocht hij opnieuw moeten beslissen. “Vroeger stonden de ontslagvergoedingen niet ter discussie’, verklaarde hij op de radio. ‘Het was normaal, terecht of onterecht. Vandaag wordt het niet meer aanvaard.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content