Deelstaten leveren geen extra inspanning aan begroting Di Rupo

© Belga

De gewestregeringen hebben afgesproken dat ze voor hun begrotingen van volgend jaar geen extra inspanningen gaan leveren om het federale tekort weg te werken.

De gewestregeringen hebben afgesproken dat ze voor hun begrotingen van volgend jaar geen extra inspanningen gaan leveren om het federale tekort weg te werken.

Dat verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement. De minister-presidenten van ons land hebben woensdagavond een afspraak met formateur Elio Di Rupo. Die moet samen me de onderhandelaars van de zes regeringsvormende partijen op zoek naar 10 miljard euro om het begrotingstekort onder de 2,8 procent van het bbp te houden.

De liberalen van MR en Open VLD, die niet in de deelstaatregeringen zitten, vinden dat de deelstaten een groter stuk van de saneringskoek moeten dragen. Peeters is het daar niet mee eens en zegt dat ook Wallonië en Brussel geen extra inspanning gaan doen. “Alle regio’s zitten op één lijn”, zei hij. Vlaanderen houdt vast aan een begrotingsevenwicht en de andere gewesten willen ook zo snel mogelijk aanknopen met een evenwicht, zei hij op een vraag van Joris Van Hauthem (Vlaams Belang).

Peeters benadrukte dat er wel degelijk provisies in de begroting zitten. Maar van overschotten op vraag van de federale regering wil hij niet weten. “Wat we niet meer gaan doen, is overschotten aanleggen zoals in de vorige regeerperiode is gebeurd omdat het federale niveau ons vraagt om overschotten te realiseren. We hebben noden inzake schoolinfrastructuur en waterproblemen, maar Open VLD blijft bij de stelling dat we overschotten moeten boeken om de dynamiek op federaal niveau een handje te helpen, maar niet om onze eigen noden in te vullen.”

De Vlaamse regering wil wel praten over een hogere bijdrage van de pensioenen van de eigen ambtenaren, die nu quasi integraal door de federale kas betaald worden. Nu bedraagt de Vlaamse bijdrage voor die pensioenen amper zeven miljoen euro. Dat mag voor Peeters meer zijn als ook de andere deelstaten meer bijdragen. Ook wil Peeters praten over de middelen die de federale overheid uitgeeft aan deelstaatbevoegdheden, zoals gezondheidspreventiecampagnes of grootstedenbeleid.

(Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content