Deelstaten bereiken akkoord over CETA-verdrag

Waals minister-president Paul Magnette (PS) © Belga

De regeringen van de Belgische deelstaten zijn dan toch tot een akkoord gekomen over het vrijhandelsverdrag met Canada. De nieuwe tekst wordt voorgelegd aan de parlement, daana kan België zijn handtekening onder het verdrag zetten.

De leiders van de federale regering en de deelstaten hebben donderdag een akkoord bereikt over het Belgische standpunt over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Dat heeft premier Charles Michel aangekondigd. Het federale parlement en de parlementen van de deelstaten moeten zich voor vrijdag middernacht uitspreken. Als zij het licht op groen zetten, dan kan België het verdrag ondertekenen, zo deelde de federale regeringsleider mee.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Om 10 uur vanmorgen zaten de onderhandelaars van de Belgische deelstaten opnieuw rond de tafel om een uitweg te zoeken uit de impasse rond het CETA-vrijhandelsakkoord met Canada. Bij zijn aankomst zei Waals minister-president Paul Magnette dat er ‘nog een aantal punten geverifieerd moeten worden’. Op het Overlegcomité werd intussen de laatste hand gelegd aan een of meerdere verklaringen die alle deelstaatregeringen in staat moesten stellen CETA goed te keuren. Magnette wees er wel op dat een intra-Belgisch akkoord nog door de andere Europese landen moet worden gesteund.

Normaal gezien moest het verdrag vandaag ondertekend worden, maar door de Waalse bezwaren is daar vertraging in gekomen. In de omgeving van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk valt te horen dat Canada klaar is om het handelsverdrag te ondertekenen van zodra Europa daar klaar voor is.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content