‘Debat over dierenwelzijn wordt debat over godsdienstwelzijn’ (video)

In De Afspraak is gedebatteerd over een mogelijk verbod op onverdoofd slachten. ‘Als zo’n verbod er komt in Vlaanderen, dan zullen we de dieren in Brussel of Wallonië moeten slachten’, voorspelde Michael Freilich van Joods Actueel.

Onverdoofd slachten blijft voor beroering zorgen. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, wil dat er een uitzondering komt die ritueel slachten zonder verdoving nog mogelijk maakt.

TV-maker Chris Dusauchoit vindt dat enkel het dierenwelzijn zou mogen spelen en is radicaal tegen onverdoofd slachten.

Eerder op de dag tweette Dusauchoit al het volgende:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Freilich verdedigde in het programma de koosjere manier van dieren slachten. Hij benadrukte dat dierenwelzijn ‘heel belangrijk’ is in de wetten van de Thora.

‘De joodse gemeenschap is hier weer een beetje het slachtoffer’, vindt Freilich, die ook verwijst naar het hoofddoekenverbod achter de Antwerpse loketten.

Freilich vraagt zich af wat er dan met het andere dierenleed moet gebeuren.

Volgens Dusauchoit draait de discussie over het dierenwelzijn, en niet over godsdienstwelzijn. ‘Die tradities zijn duizenden jaren oud, maar de maatschappij verandert.’

Hij plaatst ook vraagtekens bij de studies waar Freilich naar verwijst waaruit moet blijken dat de dieren maar weinig pijn hebben als ze koosjer geslacht worden. ‘Slachten is sowieso al niet mooi.’

Op 06.30 minuten worden twee slachtingen getoond, eerst een koosjere, en een andere met een pistool.

Bekijk hier het volledige fragment uit De Afspraak:

Michael Freilich voorspelde ook dat bij een Vlaams verbod, de koosjere slacht in Vlaanderen of Brussel zal moeten plaatsvinden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content