Debat abortuswet bereikt Kamer, maar saga misschien nog niet voorbij

© Belga

De Kamer debatteert donderdag in plenaire zitting over het wetsvoorstel over de versoepeling van de abortuswet. Na maanden van parlementaire procedureslagen zouden de Kamerleden donderdagavond stemmen over de tekst, tenminste als die niet wordt teruggestuurd naar commissie zoals sommige tegenstanders zouden willen.

Het wetsvoorstel versoepelt de huidige abortuswet op een aantal vlakken. Zo breidt de tekst de periode waarin abortus is toegelaten uit van twaalf naar achttien weken na de bevruchting, wordt de verplichte bedenktijd teruggebracht van zes tot twee dagen en zou vrijwillige zwangerschapsbeëindiging volledig uit de strafwet worden gehaald.

Een meerderheid van socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFi steunt het wetsvoorstel. CD&V, CDH, N-VA en Vlaams Belang zijn tegen. Zowel de totale depenalisering als de verlenging van de termijn strookt niet met hun overtuiging. De Vlaamse christendemocraten hebben zelfs laten verstaan dat het dossier naar de volgende federale regering moet getild worden. Ook Open VLD suggereerde onlangs te temporiseren om de lopende gesprekken over een nieuwe federale coalitie niet te bemoeilijken.

Een nieuw advies van de Raad van State bracht een tiental dagen geleden echter geen fundamentele bezwaren tegen het voorstel naar boven en vorige week besloot de conferentie van voorzitters van de Kamer toch om het voorstel morgen/donderdag op de agenda van de plenaire zitting te plaatsen. Daar lijken de stemmen van de liberalen bepalend te worden indien de tegenstanders proberen de tekst opnieuw naar commissie te verwijzen.

Partner Content