Koen Meulenaere

De zusters van Malonne

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Aanvankelijk waren wij net als velen bereid om het op te nemen voor de moedige zusters van Malonne, tegen de lynchdrift van het plebs in. Tot op een ochtend bleek dat Rik Torfs het ook deed.

Dan is het over, natuurlijk. En toen zowat alle commentaarschrijvers van de zelfverklaarde kwaliteitspers onderstreepten dat we veel respect voor die zusters moesten hebben, zaten wij definitief in het andere kamp. Weg met die ellendige kwezels. De arme klaren maken toch al onvermijdelijk de herinnering wakker aan de arme klaren van Ronny Crab, die meer klare dan arm waren.

Ze moeten in elk geval ziek zijn geweest toen in de normaalschool Lucas 17:2 werd onderwezen: ‘Hij sprak tot zijn leerlingen: dat er ergernissen komen is onvermijdelijk, maar wee de mens door wiens toedoen ze komen. Het zou beter voor hem zijn als men hem een molensteen om de hals deed en in zee wierp, dan dat hij aan een van deze kleinen aanleiding tot zonde geeft.’
De Heer was soms nogal cryptisch in zijn bewoordingen, gelukkig of we zouden het allemaal zo licht niet kunnen opnemen, maar wat hij hier in feite zegt, is hetzelfde als Paul Marchal. Dat helpt een kinderverkrachter onderduiken, dat zet de deuren open voor een moordenares die twee meisjes in haar kelder laat dood hongeren, en dat is dan verwonderd dat de mensen niet meer naar de kerk komen.

Laten we eerlijk zijn: om een beetje de politiek en in casu ook de juridisch correcte uit te hangen zullen we allemaal zeggen van wel, maar er is niemand die vindt dat een kindermoordenares van het kaliber Martin na 16 jaar mag vrijkomen. Wie na een tweede kans de ergst denkbare gruweldaden begaat, moet geen derde kans meer krijgen. Welnu, enkele hansworsten van een strafuitvoeringsrechtbank vinden van wel, en dan geschiedt zo.

Kan alleen in België. In Noorwegen kan dat niet. Wij zeggen dat met de grootste stelligheid, omdat we sinds kort, zoals iedereen in ons land, specialist zijn van het Noorse rechtssysteem. En van de open maatschappelijke geest van de gemiddelde Noor. Schiet een halve zool wel 69 mensen dood, maar dat is net het bewijs.

Ook de vaste gasten die hun mening via duidings- en andere kletsprogramma’s opdringen, gaan, eens te meer, af op niet meer kennis van zaken dan twee door een onbetrouwbare journalist in elkaar geflanste quotes van ‘de Noor in de straat’ bij het proces-Breivik, maar dat mag niemand afremmen. Het is het nieuwste cliché van het opinievolkje: ‘In Noorwegen…’ En dan mag volgen wat wil, in Noorwegen is het altijd beter. Wie het eerst naar Noorwegen verwijst, wint de discussie.

Koen Meulenaere

Lees meer Meulenaere in Knack.Neem hier een abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content