De Wever wil mailincident para’s achter zich laten

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

Net als CD&V wil ook N-VA het incident rond de CD&V-mail over de inzet van para’s sluiten. ‘We proberen dit achter ons te laten en hopen in alle discretie gesprekken te hebben met de coalitiepartners’, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Bij CD&V wil men de bladzijde over de para-rel liefst zo snel mogelijk omslaan. Het mailincident van afgelopen weekend mag het goede nieuws over het sociaal akkoord en de uitvoering van het regeerakkoord niet in de weg staan. Zo was te horen voor aanvang van het partijbureau van de Vlaamse christendemocraten in de Wetstraat.

‘De mail is ongelukkig, maar het is vooral jammer dat het goede nieuws van het sociaal overleg volledig raakt ondergesneeuwd door dit soort faits divers’, zegt Kamerlid Raf Terwingen. Volgens Terwingen is niemand in de partij blij met de mail, maar moet de regering de ‘cohesie’ bewaren en werk maken van de ‘uitvoering en uitdieping van het regeerakkoord.’

Klein incident

Volgens Vlaams parlementslid Michel Doomst moet men ‘hoofd- van bijzaak kunnen onderscheiden.’ ‘Het belangrijkste is het sociaal akkoord dat vrijdag is bereikt.’

Gewezen staatssecretaris Etienne Schouppe bestempelde het incident als ‘much ado about nothing’. Brussels parlementslid Brigitte Grouwels erkent dat haar partij beslissingen die ze heeft goedgekeurd moet nakomen. ‘Maar ik moet zeggen dat ik zelf niet zo warm wordt van die militairen in het straatbeeld. Dat is niet wat het veiligheidsgevoel bevordert. Het is iets wat we niet gewend zijn en wat we ook niet gewend willen worden.’ Ook vindt de Brusselse politica dat ‘een klein incident de sfeer in de regering niet mag beïnvloeden.’

De Wever: ‘Make your choice, love your choice’

Ook N-VA wil het incident rond de CD&V-mail over de inzet van para’s sluiten. Voorzitter Bart De Wever wil discrete gesprekken voeren met de coalitiepartners om een aantal zaken uit te klaren ‘zodat iedereen zich in die regering goed voelt’, zei hij na afloop van het N-VA-partijbestuur.

‘We proberen dit achter ons te laten en hopen in alle discretie gesprekken te hebben met de coalitiepartners, want die perceptie zit niet goed’, zei De Wever. Van een ruzie tussen CD&V en N-VA wil De Wever niet spreken, maar een dergelijk incident vindt hij niet voor herhaling vatbaar. ‘Ik ben niet uit op excuses, maar ik wil wel een regering die eendrachtig en daadkrachtig bestuurt. En dat kan niet door beslissingen te nemen die je dan daarna zelf aanvecht. Make your choice, love your choice’, zei De Wever.

Michel tikt CD&V niet op vingers

Charles Michel (MR)
Charles Michel (MR) © BELGA

Premier Charles Michel (MR) is niet van plan coalitiepartner CD&V publiekelijk op de vingers te tikken na de uitgelekte mail waarin de partij militanten oproept tot verzet op de sociale media tegen de militaire aanwezigheid in het straatbeeld. ‘Ik ga niets zeggen om olie op het vuur te gooien’, zei hij in de marge van de Belgische diplomatieke dagen in Brussel.

Gevraagd naar de heisa binnen zijn regering hield premier Michel het op een erg beknopte reactie. ‘Sereniteit is de beste manier om tot goede beslissingen te komen. Veiligheid is een ernstige zaak. Dat moet dus binnen de regering behandeld worden.’ Formeel bevestigen dat hij contact opnam met protagonisten Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA), deed Michel niet. ‘Ik neem volledig mijn rol op als eerste minister. Maar om doeltreffend te zijn, kan dat best niet via de media gebeuren’, besloot hij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content