De Wever wil dat taxshift ook geldt voor steden en gemeenten

Bart De Wever © Belga

Het Antwerpse stadsbestuur van N-VA burgemeester De Wever wil dat de taxshift van de federale regering ook geldt voor steden en gemeenten.

Ministers Maggie De Block (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) hebben voorlopig ‘geen commentaar’ op de brief van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever met de vraag om de werkgeversbijdragen ook voor de lokale besturen te verlagen.

In Gazet van Antwerpen spreekt De Wever van ‘concurrentievervalsing’ als de lastenverlaging enkel geldt voor de private zorgverstrekkers en bijvoorbeeld niet voor het Zorgbedrijf Antwerpen en het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen. Meer algemeen wil hij naar eigen zeggen dat de verlaging er ook komt voor de lokale overheden.

Opmerkelijke demarche

De demarche van De Wever is opmerkelijk. N-VA is de grootste partij van de federale regering en zat met financiënminister Johan Van Overtveldt volop mee aan de knoppen bij het uitwerken van de taxshift. Bovendien klonk het steeds dat de taxshift vooral de concurrentiepositie van onze bedrijven moest verbeteren.

Peeters en De Block – respectievelijk bevoegd voor Werk en Sociale Zaken – willen voorlopig niet reageren op de brief.

Eerder stuurde ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten al een gelijkaardige boodschap de wereld in. Het kabinet-Peeters onderstreepte toen in De Standaard dat de lastenverlaging net bedoeld was om de concurrentiekracht van de private ondernemingen te verbeteren. ‘De contractuelen van de overheid betalen niet voor alle takken van de sociale zekerheid, wat de voorwaarde was en is om te genieten van de lastenverlagingen’, klonk het.

De Block en Peeters beklemtoonden toen ook dat voor de social profit wel degelijk inspanningen zijn gedaan. Voor 2016, 2018 en 2020 gaat het respectievelijk om 144,3 miljoen euro, 239,4 miljoen euro en 364,5 miljoen euro aan lastenverlagingen. De helft gaat naar de lage lonen, 45 procent naar de sociale Maribel en 5 procent bijkomend naar de ziekenhuizen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content