De Wever: Verkiezingen uiteindelijke redmiddel

Als de missie van Reynders mislukt, is het op, zei de N-VA-voorzitter woensdagavond in het VTM-journaal.

Nu er 249 dagen na de verkiezingen nog altijd geen uitzicht is op een regering wordt er steeds meer gespeculeerd over nieuwe verkiezingen. “Ik hoop dat het niet zover moet komen, maar als de missie van Reynders mislukt, is het op,” zei N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdagavond in het VTM-journaal.

De Wever wil er naar eigen zeggen alles aan doen om dit te vermijden: “In dit klimaat zou het wel eens kunnen dat de dag na de verkiezingen alles onmogelijk is”. Het feit dat de onderhandelingen al acht maanden aan de gang zijn, bewijst volgens hem ook dat niemand verkiezingen wil.

Toch is een nieuwe stembusslag – waarbij 5 juni als mogelijke datum wordt genoemd – uiteindelijk volgens de N-VA-voorzitter ook het enig mogelijke redmiddel. De Wever: “In een democratie zijn verkiezingen het uiteindelijke redmiddel. Ik hoop dat het niet zover moet komen, maar als dit na acht maanden niet lukt, is het op. Ik zou niet weten wat we dan nog zouden moeten doen”.

Wrijvingen

Koning Albert II verlengde woensdag de opdracht van informateur Didier Reynders (MR), maar meteen doken al openlijk wrijvingen op. Zo is N-VA niet te spreken over enkele passages uit de verklaring die Reynders in de Kamer aflegde na zijn onderhoud met de vorst.

Reynders verwijst in zijn verslag aan de koning onder meer naar “de problematiek van en rond Brussel” en heeft het in dat luik over garanties inzake taalfaciliteiten, de benoeming van de drie balorige burgemeesters, de financiering van Brussel, de bescherming van de minderheden of de oprichting van een metropolitane gemeenschap. Allemaal Franstalige eisen.

Volgens De Wever was dit alles niet afgesproken. Hij vindt het in elk geval niet verstandig om als informateur – waarbij je boven de partijen moet staan en zo discreet mogelijk moet werken – “ingrediënten uit de onderhandelingen publiek op tafel te gooien”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content