De Wever toont zich optimistisch

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft toe dat onderhandelen met de MR over B-H-V moeilijk wordt, maar is naar eigen zeggen optimistisch. Volgens hem zijn er nog ideeën om uit de impasse te geraken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft toe dat onderhandelen met de MR over B-H-V moeilijk wordt, maar is naar eigen zeggen optimistisch. Volgens hem zijn er nog ideeën om uit de impasse te geraken. Op Radio 1 zei De Wever donderdagochtend dat de sociaaleconomische standpunten van N-VA en MR dicht bij elkaar liggen en dat MR de confederale logica van grondwetsartikel 35 – eerst beslissen wat nog op federaal niveau moet gebeuren en al de rest overhevelen naar de deelstaten – wil toepassen. “Dat klinkt ons als muziek in de oren,” zei hij.

“Het is makkelijk pessimistisch te zijn en te zeggen dat niemand het nog weet. Dat is niet zo,” aldus De Wever. “Er wordt nog nagedacht en er zijn nog ideeën. Ik ben er niet zo zeker van dat het helemaal vastzit.”

Geconfronteerd met een aantal krasse uitspraken die hij in het verleden over Reynders deed, zei De Wever: “Ik heb niet altijd de meest fijnzinnige uitspraken gedaan. Maar nu is de context radicaal veranderd”.

Ook de uitspraken van de nieuw verkozen MR-voorzitter Charles Michel over de uitbreiding van Brussel en zijn pleidooi een regering te vormen zonder de N-VA relativeerde hij.

De Wever: “De MR zat een hele tijd in een electorale sfeer. Dan doe je geen voorzichtige uitspraken. Ondertussen zitten ze in de onderhandelingen en komen er geen verkiezingen. We zullen zien wat ze gaan voorstellen. We moeten toch minstens luisteren”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content