De Wever schrijft brief over asielcrisis: ‘De limiet is bereikt. Nu, hier, vandaag’

Bart De Wever, N-VA-voorzitter © BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever slaakt in een open brief aan alle centrumrechtse partijen in Europa een noodkreet over de vluchtelingencrisis. “De limiet is bereikt. Nu, hier, vandaag”.

Over de brief wordt bericht in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

in België neemt het aantal asielzoekers weer toe. De voorbije week melden er zich 1.796 aan, de helft meer dan de week ervoor. Het is het op een na hoogste weekaantal van het jaar.

De brief van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die wordt verstuurd vlak voor de Europese vluchtelingentop, is gericht aan alle conservatieve, liberale en christendemocratische partijen in de Europese Unie. De Wever zoekt steun voor drastische maatregelen om de stroom te stoppen. “We moeten een gesloten systeem van quota overwegen”, schrijft hij. Vrij vertaald: vol is vol. Niet de vraag moet de norm zijn, wel het aanbod.

‘Tijd voor realisme’

De N-VA-voorzitter pleit voor een Europese aanpak die in het verlengde ligt van wat hij zelf al eerder voorstelde: een update van de Conventie van Genève, minder genereuze sociale voorzieningen voor nieuwkomers, geen vrije landkeuze voor wie in veiligheid is gebracht, strenge controle van de Europese buitengrenzen en meer middelen voor de opvang buiten Europa.

“Buitenlandse contacten leren mij dat we lang niet de enigen zijn die er zo over denken”, schrijft hij. “Het is tijd voor realisme. Laten we ingrijpen voor de toestand totaal onbeheersbaar wordt. De limiet is bereikt. Nu, hier, vandaag.”

De brief van De Wever zal volgens de kranten zondagavond prominent op tafel liggen bij het kernkabinet van de regering-Michel.

‘Echt onhoudbaar’

In een interview met De Morgen vraagt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (eveneens N-VA) zich af of de regering de asielzoekers niet moet oproepen weg te blijven uit ons land. “België moet opletten dat het niet het putje van Europa wordt waar alle asielzoekers naartoe stromen”, zegt hij. “Ik kan een oproep om weg te blijven uit België niet in mijn uppie lanceren. Maar we moeten het wel bespreken in de regering. Want de situatie is echt onhoudbaar.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content