De Wever: ‘Oplossingen uit ivoren toren lijken er op gericht katholiek onderwijs in Vlaanderen af te schaffen’

Bart De Wever © Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever twijfelt ‘sterk’ aan de ‘oplossingen die uit de ivoren toren van de Guimardstraat’ komen’. Hij reageert daarmee opnieuw hevig op het voorstel om de islam een plaats te geven binnen het katholiek onderwijs.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is in een opiniestuk in De Morgen erg scherp voor de voorstellen van Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs. Het katholieke onderwijs werkt aan een schoolmodel waarin andere religies en levensbeschouwingen een grote rol krijgen. Religieuze symbolen zoals de hoofddoek moeten een plaats krijgen, er komen mogelijk speciale plekken om te bidden naast de katholieke kapel en islamitische lessen of uitstappen als vrijwillige buitenschoolse activiteit.

De reacties erop zijn verdeeld. Zo suste Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen: ‘Over het invoeren van maatregelen zoals gebedsruimtes voor moslims, het toelaten van hoofddoeken of een extracurriculair vak islam in katholieke scholen, is nog niets fundamenteels beslist.’

Sussen doet De Wever niet in zijn opiniestuk. ‘Er moet volgens de Guimardstraat wel iets serieus mis zijn met het katholieke onderwijs, als zij geen kans onbenut laat om de ziel ervan om zeep te helpen,’ schrijft hij. ‘Dat er problemen zijn, weten zij. Maar de oplossingen die uit de ivoren toren in de Guimardstraat komen, lijken er vooral op gericht om het katholiek onderwijs in Vlaanderen af te schaffen.’

‘Dat het katholiek onderwijs – als grootste onderwijsinstelling in Vlaanderen – moet inspelen op dat veranderende en steeds diversere Vlaanderen, moet je mij – als burgemeester van een kleurrijke stad – niet vertellen. Maar of dit de juiste manier is, betwijfel ik sterk. In Antwerpen spreken zes op de tien kinderen thuis geen Nederlands. Die hebben geen nood aan naschoolse lessen islam, maar aan naschoolse lessen Nederlands.’ (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content