‘De Wever ontloopt verantwoordelijkheid: liever burgemeester dan minister-president of premier’

Kris Peeters, Wouter Beke, Gwendolyn Rutten, Bart De Wever en Geert Bourgeois. © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Historisch, na een kwarteeuw krijgt Vlaanderen wat het wil: een centrumrechtse regering.’ ‘Voor N-VA is geen prijs te hoog om de PS buitenspel te zetten’, klinken de krantencommentaren een dag na de vorming van een Vlaamse regering.

Een dag na de verrassende vorming van een Vlaamse regering met CD&V, N-VA én Open VLD, zijn de krantencommentaren het er over eens dat de drie partijen winnaars zijn. Al waarschuwen de commentaren ook voor de instabiliteit die een Zweedse coalitie op federaal niveau meebrengt. “Of MR over sterke schouders beschikt om het onevenwicht tussen Vlaamse en Waalse kant te kunnen dragen, zal moeten blijken.”

Het Laatste Nieuws: ‘Bart De Wever ontloopt opnieuw verantwoordelijkheid’

Hoewel het aan formateurs Charles Michel en Kris Peeters is om de ‘Ikea-coalitie’ “stevig ineen te vijzen zodat het meubel vijf jaar lang tegen een stoot kan”, zijn zij volgens Jan Segers niet de echte bouwmeesters van deze coalitie. De echte architect heet De Wever, schrijft hij. “Hij is opweg om te doen wat een kwarteeuw niet meer is gelukt: een regering zonder PS”.

Een van de toegevingen die De Wever hierdoor deed, is de Wetstraat 16 overlaten aan Kris Peeters. “Het land wordt straks geleid door een verliezende minister-president die het premierschap naar eigen zeggen als een degradatie beschouwt. Het is dat dit België is, want elders krijg je dit soort kromme logica niet verkocht”, aldus Segers.

Met Kris Peeters zal je nooit in affronten vallen, maar is Peeters de eerste minister waarvoor Vlaanderen heeft gestemd?, vraagt Segers zich af. Neen, zegt hij. “Daarvoor had Bart De Wever de verantwoordelijkheid moeten nemen, die hij nu gewillig ontloopt.” Volgens Het Laatste Nieuws zal De Wever zelf zeggen dat hij trouw blijft aan de Antwerpse stad, maar de krant omschrijft het als lafheid: “liever burgemeester van een half miljoen Antwerpenaren dan minister-president van zes miljoen Vlamingen of premier van elf miljoen Belgen.”

De Morgen: ‘Gwendolyn Rutten heeft qua sang froid geen lessen meer te leren van Elio Di Rupo’

Hoewel er gisteren enkel een akkoord werd bereikt over een Vlaamse regering is het duidelijk dat het verrassende Vlaamse akkoord geboren is uit federale noodzaak, schrijft De Morgen. Open VLD is consequent gebleven bij haar ‘overal of nergens’-strategie. Zo bewijst voorzitster Gwendolyn Rutten dat ze qua sang froid geen lessen meer te leren heeft van pakweg Elio Di Rupo, waarvoor respect”, klinkt het.

Bart Eeckhout vindt het intrigerend: “zou de PS evengoed buitenspel gezet zijn, als de partij van Elio Di Rupo in die eerste junidagen niet zo onverhoeds een deal had gesloten met CDH over een Brusselse en Waalse regering?”, vraagt hij zich af.

Hij twijfelt, volgens hem heeft de PS de concurrentie zo in elkaars armen gedreven, en is het resultaat een onuitgegeven federale coalitie. Al waarschuwt de krant dat de Zweedse formule riskant is. “Of de MR over sterke schouders beschikt om dat onevenwicht te kunnen dragen, is een van de boeiende kijkstukken van de komende regeerperiode”, klinkt het.

De Standaard: ‘De PS staat buitenspel, daarvoor was geen prijs te hoog voor N-VA’

Voor Bart De Wever was geen prijs te hoog om een federale regering zonder PS te vormen, schrijft De Standaard. Om CD&V aan zich te binden, kregen zij de belangrijke posten Onderwijs en Welzijn en wordt Kris Peeters waarschijnlijk premier. In ruil lieten de christendemocraten Open VLD toe tot beide regeringen, waardoor Gwendolyn Rutten plots de mirakelvoorzitster werd.

Op papier is dit de centrumrechtse regering die werkgevers eisten, maar de speelruimte is krap, klinkt het. “De nieuwe federale regering zal dus dichter tegen het centrum aanschurken door strenge begrotingsnormen.”

Het Nieuwsblad: ‘Sterke mannen achter dit akkoord, Beke en De Wever, blijven aan zijlaan staan’

Volgens Liesbeth Van Impe van het Nieuwsblad komen de drie partijen die de Vlaamse regering vormen allemaal als winnaars uit de bus. “Partijen die elkaar inhoudelijk vinden en elkaar overwinningen gunnen, zijn geen slechte basis voor een ­regering”, klinkt het.

Toch waarschuwt ze ook dat nog moet blijken hoe ambitieus deze ploeg echt is. Volgens haar wisten niet alle ministers de voorbije vijf jaar te overtuigen. “En de sterke mannen achter dit ­akkoord, Beke en De Wever, blijven aan de ­zijlijn staan”, klinkt het.

De Tijd: ‘Historisch, Vlaanderen krijgt na kwarteeuw wat het wil’

Wim van de Velden noemt het historisch: “na een kwarteeuw krijgt Vlaanderen wat het wil: een centrumrechtse regering.” Maar tegelijkertijd kunnen er nu geen excuses meer zijn volgen, en moeten er resultaten geboekt worden.

“De beloftes die in de verkiezingscampagne zijn gedaan, en die de Zweedse coalitie mogelijk maken, moeten nu worden waargemaakt. Nu moeten echt economische ingrepen die het land weer op het goede spoor zetten, worden doorgevoerd”, zegt hij. Al hoeft dat niet te betekenen dat de hakbijl bovengehaald moet worden. Doortastend optreden, kan ook zonder bloedbad, schrijft De Tijd.

“Nu zijn er dus geen excuses meer. Men zal de schuld niet meer kunnen afschuiven op de PS.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content