De Wever: ‘Ik heb Piqueur inderdaad ontmoet en enkel een foto cadeau gegeven’

Bart De Wever en Jeroen Piqueur © Belga Image

Volgens Apache.be roept een bezoek van Antwerps burgemeester Bart De Wever aan de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur belangrijke vragen op, maar weigert de N-VA-voorzitter die te beantwoorden. Groen zal de burgemeester bij de eerstvolgende gemeenteraad interpelleren over zijn contacten met Piqueur. De Wever bevestigt dat hij Piqueur een keer ontmoet heeft en hem enkel een foto cadeau heeft gedaan.

De nieuwssite Apache.be schrijft over enkele merkwaardige achtergronden bij een ontmoeting tussen de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Piqueur had in een interview met De Morgen vorig weekend – ongevraagd – verwezen naar een bezoek van De Wever, die hem daarbij een maquette van de torens naast het Museum aan de Stroom (MAS) cadeau deed. ‘Politici zien promotoren graag, hoor’, aldus Piqueur in het interview.

Antwerps luik

Een en ander doet volgens Apache.be belangrijke vragen rijzen. ‘De grote media-aandacht voor de relatie tussen Piqueur en de Gentse SP.A-burgemeester Daniël Termont (die zich voor een commissie moet verantwoorden, nvdr.) is terecht en relevant,’ legt redacteur Tom Cochez van Apache.be uit. ‘Maar er is ook een luik in Antwerpen dat al enkele jaren teruggaat en waar niemand naar kijkt’.

Cochez verwijst naar twee projecten van de sinds enkele jaren in Antwerpen actieve bouwpromotor Land Invest Group (LIG): de torens met appartementen aan het Kattendijkdok en de (nog te bouwen) appartementen in de Lins Tower aan de Tunnelplaats.

Projecten die volgens Cochez worden verkocht via Optima Global Estate, de vastgoedpoot van Piqueur. ‘Een naam die echter in het oog springt, is die van Joeri Dillen. Hij was (zo vermeldt ook zijn LinkedIn-profiel) tussen december 2012 en juli 2014 kabinetschef van burgemeester De Wever. Vóór hij kabinetschef werd, werkte hij als algemeen directeur voor de nv Kattendijkdok en operationeel directeur van LIG, functies die uit zijn LinkedIn-profiel zijn verwijderd.’

Ook markant is volgens Apache.be dat de gronden voor de Lins Tower aan de Tunnelplaats twee keer op één dag verkocht werden met 3 miljoen euro winst en dat de (hoog)bouwvergunning voor het project werd uitgevaardigd tegen alle adviezen in.

Cochez: ‘En dan is er nog de figuur van Erik Van der Paal, als vastgoedman betrokken bij LIG en een goede kennis van De Wever’. Van der Paal is de zoon van de overleden medestichter van de Volksunie en N-VA-geldschieter Rudi Van der Paal.

Geen antwoorden

‘Als Piqueur dus zegt dat De Wever bij hem op bezoek kwam en als cadeau een maquette van de torens aan het MAS geeft, dan moeten daar toch kritische vragen bij gesteld worden,’ vindt Cochez. ‘Zeker als Piqueur er bewust zelf naar verwijst’.

Vragen waarop Apache.be, via telefoon, sms, voicemail noch e-mail, geen antwoord kreeg van De Wever – ‘zelfs geen “geen commentaar”‘.

Foto

In een reactie aan persagentschap Belga erkent De Wever dat hij Piqueur inderdaad een keer heeft ontmoet, ‘zoals hij regelmatig bedrijven en ondernemers bezoekt’.

Volgens hem werden de woontorens aan het Kattendijkdok volledig vergund onder het vorige bestuur. Optima trad daarbij op als makelaarsbedrijf. ‘Het klopt dat ik Piqueur een foto heb gegeven van de woontorens, die ik ooit zelf cadeau had gekregen’, zegt hij. ‘Dat was gewoon een persoonlijke attentie.’

Interpelleren

Groen wil meer uitleg van de burgemeester en zal hem op 26 september interpelleren in de gemeenteraad. ‘Dillen was helemaal verweven met het wereldje, zegt fractieleider Wouter Van Besien. ‘Hij was immers topman bij Land Invest Group, een partner van Optima.’

‘Bovendien is er ook een vergunning door de stad geleverd voor hoogbouw aan de Tunnelplaats, tegen alle negatieve adviezen in. Die vergunning levert heel wat winst op voor Land Invest Group.’ (KVDA)

Optima/Piqueur

Oprichter en belangrijkste aandeelhouder Piqueur wordt beschuldigd van ‘zware onregelmatigheden’ bij zijn eigen Optima Bank, dat voor gefortuneerden financiële plannen opstelde en actief was als vastgoedmakelaar en bankier. Op 15 juni werd Optima Bank failliet verklaard. In een exclusief interview met Knack begin juli wees hij elke verantwoordelijkheid hiervoor af. Herlees het hier.

Lees ook: hoe het bankavontuur van Optima faliekant afliep

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content