Video | Nieuws

De Wever haalt uit naar Merkel: ‘Duitsland heeft ons in vluchtelingencrisis gestort’

“Duitsland heeft ons hier eenzijdig in gestort, pas als zij bijdraaien, kunnen we de grenzen sluiten.” Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VTM NIEUWS. Hij kadert daarmee de open brief die hij lanceerde, waarin hij aan de alarmbel trekt om de vluchtelingeninstroom te stoppen.

Of de open brief er kwam door frustratie en machteloosheid? “Dat is zeker zo. Duitsland heeft ons hierin gestort, met de boodschap dat iedereen welkom was. Het geloof was er dat de instroom zou stoppen tegen de winter. Maar het stopt niet, ze blijven komen. Mevrouw Merkel moet nu op haar stappen terugkeren”, is De Wever duidelijk. “Pas als Duitsland kantelt, kunnen de grenzen dicht.”

Komende week publiceert het weekblad Humo een interview met Guy Verhofstadt, waarin de liberaal stelt dat de vluchtelingencrisis de schuld is van Europa. “Dat is een brug te ver”, repliceert De Wever. “Hij heeft misschien een verantwoordelijkheid, hij moedigde uiteindelijk ook de Arabische lente aan, met alle instabiliteit in die landen als gevolg. Maar onze schuld is het niet.”

De Wever heeft ook twijfels bij de plannen van het spreidingsplan waar al zo veel over gezegd en geschreven is. “De vluchtelingen blijven komen en wat zien we: het zijn vooral alleenstaanden mannen die hier het geluk komen zoeken. Geen gezinnen uit Syrië. Het is hier gewoon op. De politiek van open grenzen kan niet langer, of we krijgen een nieuwe sociale onderklasse, en daar zit niemand op te wachten.”

“Duitsland heeft ons hier eenzijdig in gestort, pas als zij bijdraaien, kunnen we de grenzen sluiten.” Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VTM NIEUWS. Hij kadert daarmee de open brief die hij gisteren lanceerde, waarin hij aan de alarmbel trekt om de vluchtelingeninstroom te stoppen. Of de open brief er kwam door frustratie en machteloosheid? “Dat is zeker zo. Duitsland heeft ons hierin gestort, met de boodschap dat iedereen welkom was. Het geloof was er dat de instroom zou stoppen tegen de winter. Maar het stopt niet, ze blijven komen. Mevrouw Merkel moet nu op haar stappen terugkeren”, is De Wever duidelijk. “Pas als Duitsland kantelt, kunnen de grenzen dicht.” Komende week publiceert het weekblad Humo een interview met Guy Verhofstadt, waarin de liberaal stelt dat de vluchtelingencrisis de schuld is van Europa. “Dat is een brug te ver”, repliceert De Wever. “Hij heeft misschien een verantwoordelijkheid, hij moedigde uiteindelijk ook de Arabische lente aan, met alle instabiliteit in die landen als gevolg. Maar onze schuld is het niet.” De Wever heeft ook twijfels bij de plannen van het spreidingsplan waar al zo veel over gezegd en geschreven is. “De vluchtelingen blijven komen en wat zien we: het zijn vooral alleenstaanden mannen die hier het geluk komen zoeken. Geen gezinnen uit Syrië. Het is hier gewoon op. De politiek van open grenzen kan niet langer, of we krijgen een nieuwe sociale onderklasse, en daar zit niemand op te wachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier