De Wever boos op Di Rupo

Dat de PS-voorzitter het rapport van S&P koppelt aan zijn interview in Der Spiegel noemt de N-VA-voorzitter een slag onder de gordel.

N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt dat PS-voorzitter Elio Di Rupo het rapport van Standard & Poor’s linkt aan het interview dat hij heeft gegeven aan Der Spiegel. In een mededeling zegt De Wever die uitspraak Di Rupo bijzonder kwalijk te nemen.

Di Rupo verklaarde dinsdag in de marge van zijn uiteenzetting voor de Cercle de Wallonie dat hij vreest dat Bart De Wever met zijn interview de internationale speculatie aangemoedigd heeft en dat de N-VA speelt met de welvaart van de mensen, aldus de N-VA-voorzitter.

Volgens De Wever doet iemand die het rapport van Standard & Poor’s linkt aan het interview dat hij gaf aan Der Spiegel, goed wetende dat die niets met elkaar te maken hebben, niet alleen de waarheid geweld aan, maar is hij tegelijk iemand die een politieke tegenstander zwaar onder de gordel probeert te treffen.

‘Kritiek geven op elkaar of reageren op publieke verklaringen zoals gisteren (maandag nvdr) gebeurd is, hoe hard ook, dat maakt deel uit van het normale politieke bedrijf en daar moet een politicus tegen kunnen. Maar iemand onterecht de schuld geven van een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van een land, is de grenzen van het fatsoen voorbij, zeker voor iemand die als eerste het uiteenspatten van België als politieke optie naar voren heeft gebracht’, aldus de N-VA-voorzitter.

‘Niets te maken met interview’

De Wever wijst erop dat reeds op 9 december een bericht in de Duitse krant Die Welt verscheen dat S&P een rapport zou brengen waarin het de rating van ons land naar beneden zou aanpassen. De opmaak van dat rapport is bijgevolg gebeurd lang voor het interview in Der Spiegel is verschenen, aldus de N-VA-voorzitter.

Hij wijst er ook op dat er maandag niets is bewogen op de financiële markten. En van het interview in Der Spiegel is dinsdag in geen enkele buitenlandse krant ook maar één spoor te vinden. Het heeft in het buitenland dan ook geen enkele ophef veroorzaakt, aldus de N-VA-voorzitter.

Het rapport van S&P lag maandagochtend al bij de Nationale Bank en was dus bekend in de hoogste regeringskringen. ‘Dit werpt ook een heel ander licht op de verklaringen die gisteren (maandag nvdr) door sommigen werden afgelegd als reactie op het interview van Bart De Wever: die waren slechts een aanloop naar de bekendmaking van dit rapport vandaag (dinsdag nvdr), waarvan men reeds op de hoogte was’, aldus de N-VA.

‘Als je de recepten leest die zowel het IMF als S&P ons voorschrijven, dan leest dit nagenoeg als het sociaaleconomisch programma van de N-VA’, aldus De Wever. De uitvoering van dat programma is volgens hem ‘de beste geruststelling die we aan de internationale markten kunnen geven’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content