De Wever: ‘Als we zeggen in oorlog te zijn, zullen we ons zo moeten gedragen’

Bart De Wever © Photo News

De Wetstraat reageert zeer verdeeld op het hernieuwde ‘wir schaffen das’ van Angela Merkel. Bart De Wever hekelt de uitspraken van Merkel, terwijl Wouter Beke reageert: “In tijden van grote beroering is de wereldleider met de grootste ballen aan het lijf een vrouw.”

De Wetstraat reageert zeer verdeeld op het hernieuwde ‘wir schaffen das’ van Angela Merkel. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever had de Duitse bondskanselier in 2015 meteen ‘das schaffen wir nicht’ moeten zeggen.

Volgens De Wever hebben de ‘wir schaffen das’-uitspraken van 2015 en nu een totaal andere betekenis. “Die van 2015 betekende: ‘grenzen open, geen maximumaantal voor vluchtelingen, we redden het wel'”, argumenteert hij. “Dit keer dat ze de burgers beter zal beschermen tegen de enorme puinhoop die ze zelf heeft helpen creëren. Het klinkt weinig overtuigend, naïef en hol.”

De Wever blijft erbij dat Merkels uitspraak de exodus van vluchtelingen tot ongekende proporties deed uitgroeien. “Duitsland en Zweden werden overspoeld”, zegt hij. “Het duurde tot de Balkanlanden de grenzen sloten en Merkel zich aan de voeten van Erdogan moest smijten om het rotten te stoppen.” Iets wat de Turkse president bovendien “een vrijbrief gaf om de macht naar zich toe te trekken”.

‘Genoeg geschafft’

De N-VA-voorzitter vindt niet alleen dat Merkel in 2015 het voortouw had moeten nemen in een militaire coalitie tegen IS. Hij pleit ook voor een grotere militaire inzet tegen de terreurgroep vanuit Europa. “Als we zeggen in oorlog te zijn, dan zullen we ons ook zo moeten gedragen. De landen van de EU geven 200 miljard euro uit aan defensie. Ze hebben 2.000 gevechtsvliegtuigen, 600 oorlogsbodems en 1,4 miljoen soldaten”, klinkt het nog in een mededeling.

Ook oppositiepartij Vlaams Belang zit op die lijn. “Genoeg geschafft”, reageert Europarlementslid Gerolf Annemans, die de woorden van Merkel “wereldvreemd, onverantwoord maar vooral beangstigend” vindt. Hij verwijst naar de aanslagen van de jongste tijd waar asielzoekers bij betrokken waren en vindt dat de Vlaamse meerderheidspartijen “manifest een veto moeten uitspreken” tegen het “destructief migratiebeleid” van Merkel.

CD&V slaat een heel andere toon aan. “In tijden van grote beroering is de wereldleider met de grootste ballen aan het lijf een vrouw. IJzersterk van #Merkel #sticktoyourplan”, lanceerde Wouter Beke via twitter.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook partijgenoot en Justitieminister Koen Geens reageert verheugd. “Een onverschrokken en toch gematigde gids houdt ‘ons’ gezamenlijk Europa andermaal op de juiste weg”, besluit hij.

‘Laffe reactie’

Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert gelijkaardig. “Leiderschap tonen, vasthouden aan fundamenteel menselijke waarden en volhouden. En kijk: nog steeds op post”, schreef ook zij op twitter.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

En ook SP.A-collega John Crombez laat donderdagavond van zich horen. “We zijn meer met vastheid in aanpak van Merkel in erg moeilijke tijden dan met oppervlakkige splinterreacties bij ons”, besluit hij na de kritiek van De Wever en anderen op Merkel. De SP.A’er zegt met name “schaamte” te voelen voor “de laffe reactie uit Vlaanderen die zegt dat Merkel de oorzaak is van de grote problemen in Europa”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content