Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

22/10/11 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:33

De waardeloze garantie van Yves Leterme

Wat rest er ontslagnemend eerste minister Leterme aan geloofwaardigheid?

Ontslagnemend eerste minister Yves Leterme drukte de Belgische goegemeente op het hart dat er nu geen Belgische banken meer zijn die moeten geherkapitaliseerd worden. Hij deed die stevige uitspraak op basis van de jongste analyse van de European Banking Authority (EBA) omtrent de bijkomende kapitaalbehoeften van het Europese bankwezen. De premier sneert graag naar mensen die naar zijn inzichten uitspraken doen op basis van gebrekkige dossierkennis. Wel, laten we bovengaande uitspraak van onze premier eens aftoetsen in deze context.

De Belgische burger wordt gevraagd om nu maar alle vertrouwen in haar bankwezen te hebben op basis van het woord van Leterme en de analyse van het EBA. Datzelfde EBA kwam in juli tot de conclusie dat de bijkomende kapitaalbehoeften van het Europese bankwezen zich op 2,5 miljard euro situeerden. Private analysten én het IMF kwamen toen al met veel hogere schattingen aandraven. Dat dit EBA nu met 80 miljard euro komt aandraven en, volgens Leterme, een vrijbrief voor de rest van het Belgische bankwezen mist dan ook elke vorm van geloofwaardigheid.

En dan is er nog het woord van Leterme. Op 23 september verklaarde Leterme à haute voix dat Dexia een veilige bank was. Direct na de "redding" van Dexia kwam diezelfde eerste minister ons vertellen dat het de Belgische belastingsbetaler geen cent zou kosten. Het kan toch niet dat het woord van de eerste minister net aanleiding zou moeten geven tot onrust. De recente ervaring wijst helaas in die richting.

Onze partners