De vuvuzela van Brazilië 2014 heet caxirola

Sinds de vuvuzela in Zuid-Afrika 2010 blijkt dat een WK voetbal naast een logo en een mascotte nu ook een officieel muziekinstrument moet hebben. Dat van Brazilië 2014 heet Caxirola.

De zoaps onthulde caxirola, een soort sambabal, moet de luidruchtige vuvuzela doen vergeten. Dat beweerde althans president Dilma Rousseff. “Ik ben er niet alleen van overtuigd dat de caxirola past bij het voetbal, maar ook dat ons land een beter instrument dan de vuvuzela kan bedenken.”

Rammelaar

De caxirola is een soort maracas, bedacht door de Braziliaanse dichter en muzikant Carlinhos Brown. De rammelaar gevuld met zaden maakt geluid door ermee te schudden. Het instrument kreeg de kleuren geel en groen mee, niet toevallig ook die van het gastland.

“Het is een object dat tot twee dingen in staat is: het combineert een beeld met geluid en brengt doelen dichterbij”, legde de Braziliaanse president uit.

Groen plastic

Het nieuwe symbool van het WK 2014 werd gemaakt van “100% groen plastic”, ontgind uit suikerriet. Zo sluit het aan bij de intentie van de organisatoren om een duurzame wereldcompetitie op poten te zetten, volgens maker Carlinhos Brown.

De eerste afspraak voor de caxirola, vanaf de komende weken te koop aan een nog voorlopig onbekende prijs, wordt de Confederations Cup in juni. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content