Véronique Goossens

De scherpe kant van ondernemerschap

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

De technologie die Damhert ontwikkelde om tagatose te maken kan een echte doorbraak betekenen.

“Ondernemers zijn de proletariërs van de 21 eeuw. ” Ze meent het, haar grote ogen benadrukken wat nog even nagalmt in de schminkkamer. Grete Remen, gedelegeerd bestuurder van Damhert uit Heusden-Zolder, wil respect voor de risico’s die ondernemers lopen. “Wij lopen het risico ons inkomen te verliezen én onze spaarcenten. Wij lopen een risico in ons gezinsleven en spelen met ons geestelijke welzijn.” En zij kan het weten, want haar bedrijf in natuurvoeding zit sinds enkele jaren in een spannend avontuur met de naam tagatose.

Wie aan diabetes lijdt hoort mogelijk een belletje rinkelen.

Tagatose kan de heilige graal zijn in de zoektocht naar een natuurlijke suiker met een laag caloriegehalte. Damhert kocht enkele jaren geleden het wereldwijde patent op deze suiker en de hele voorraad van het Deense Arla Foods, die zich genoodzaakt zag tagatose af te stoten wegens een te hoge productiekost. Damhert nam enkele wetenschappers onder de arm en meent nu dat het de suiker, die gewonnen wordt uit melkwei, een pak goedkoper kan produceren. Damhert doet dat intussen al in Italië, maar om het product massaal te fabriceren, is een grote investering nodig. Want intussen zouden PepsiCo en Yoplait interesse hebben om de zoetstof af te nemen, hoewel deze bedrijven dat niet willen bevestigen. Damhert communiceerde in februari in een adem ook in de laatste fase te zitten van gesprekken met Belgische investeerders om 7 miljoen te vinden. Intussen zijn we een half jaar verder en is de injectie nog steeds niet rond. Meer nog, de initiële geïnteresseerden als GIMV en de Boerenbond hebben afgehaakt.

Het is dan ook een risicovol project. Kan tagatose écht goedkoop geproduceerd worden want dat blijkt nog niet op grote schaal bewezen. Hoe zit het de grondstof melkwei, een vloeistof die vrijkomt bij de bereiding van kaas? Kan je daar voldoende van krijgen en tegen welke prijs? En wat te denken van het risico eens je product op de markt komt? Heeft Stevia of een of andere variant je dan al niet lang ingehaald?

Waar Damhert zich vooral in verslikt heeft is dat het in de media verkondigde dat de deal met de financiers bijna rond was. Terwijl de gesprekken nog niet eens goed op gang waren gekomen. Grete Remen verklaart nu dat ze het geld bijna bij elkaar heeft, maar houdt de lippen verder stijf op elkaar. Verstandig.

Het zou mooi zijn mochten haar dromen uitkomen. Want de technologie die ze ontwikkelde om tagatose te maken kan een echte doorbraak betekenen. Je zit hier echter op de scherpe kant van ondernemerschap. Een avontuur als dit kan ook gevaarlijk aflopen voor de familie van Grete Remen. Dat wil ze niet met zoveel woorden gezegd hebben, maar dat blijkt wel duidelijk uit haar zenuwachtigheid over het project, over het feit dat ze het bedrijf in verschillende stukken opdeelt om kapitaal veilig te stellen en uit het feit dat ze respect eist voor de risico’s die ze neemt. Die neemt ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar 140 werknemers. Een ras apart, die entrepreneurs.

Grete Remen, gedelegeerd bestuurder van Damhert Nutrition, is te gast in Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content