De PVDA wijst de ‘klaproosnota’ van PS en Ecolo af

Raoul Hedebouw © belga

Extreemlinks gaat niet mee in het project dat PS en Ecolo in Wallonië op het oog hebben. De nota “is op maat van het cdH gemaakt en bereidt de zelfverloochening van morgen voor”, zegt de PVDA deze middag.

Met het oog op de regeringsvorming in Wallonië en de Franse gemeenschap hebben de socialisten en groenen vrijdagavond aan alle leden van het Waals en het Franse gemeenschapsparlement twee documenten toegestuurd die als richtsnoeren kunnen dienen voor eventuele regeringsverklaringen.

Volgens Kamerlid en partijwoordvoerder Raoul Hedebouw kunnen die richtsnoeren lleen maar kunnen uitmonden in de vorming van een nieuwe olijfboomcoalitie, dus een regering van PS en Ecolo aangevuld met het cdH. Ook steun voor het project van socialisten en ecologisten vanuit de oppositie wijst PVDA af. Dat zou neerkomen op het “tekenen van een blanco cheque”, aldus Hedebouw.

“Na een grondige analyse van deze teksten door onze partijinstanties en na consultatie van onze parlementaire fractie, komen wij tot de vaststelling dat de door PS en Ecolo met woorden aangekondigde trendbreuk zich noch in daden, noch in cijfers vertaalt”, klinkt het.

Volgens Waals fractieleider Germain Mugemangango maakt de nota duidelijk dat er “een politiek van continuïteit en van de status quo” zit aan te komen. “Het document dat wij ontvingen, wordt door geen enkel budget en geen enkel cijfer ondersteund, zodat de gevolgen van het meegaan in het bezuinigingsbeleid van de Europese Unie en het federale niveau verborgen blijven. Dit is nochtans het kader dat omvergeworpen moet worden, eerder dan het te aanvaarden om een coalitie te kunnen smeden.”

MR en cdH zijn de documenten nog aan het analyseren en zullen begin volgende week reageren op de nota van PS en Ecolo.

Partner Content