Koen Meulenaere

De put van Beerschot

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Vergeet Dexia, Arco, de Gemeentelijke Holding, Lehman Brothers. Vergeet de Kaupting Bank. Beerschot gaat obligaties uitgeven!

Wij lazen het in Het Laatste Nieuws en de verpleegster is moeten komen. Die bracht eerst het zo vaak gebroken hart van uw Scout weer aan de praat, en vulde dan de papieren voor de ziekenkas in.
‘Naam?’
‘Robert Baden-Powell. Met twee ellen achteraan.’
‘Geboortedatum?’
’22 februari ’57.’
‘Amai, zo oud? Bon, 22 februari 1957.’
‘1857.’
‘Wat?’
’22 februari 1857.’
‘Meneer, ik laat een ambulance komen, gij zijt niet in orde.’

De financiële put van den Beerschot is dieper dan de Schelde, ook na de uitbaggering van de Bocht van Bath. Niet te schatten hoe diep precies, maar Griekenland staat er beter voor. Patrick Vanoppen, nochtans ook vóór de overname al lid van de Raad van Bestuur, moet de kasten niet goed gecontroleerd hebben want daar vallen blijkbaar elke dag andere lijken uit. Gelukkig is het Schoonselhof niet ver.

De Leuvense burgemeester Louis Tobback heeft onlangs in een interview verklapt dat Vanoppen in Leuven bouwvergunningen heeft moeten verpatsen om de spelerslonen van oktober te kunnen betalen. Die lonen zou hij trouwens eens moeten laten afdrukken in een betrouwbaar blad zoals… even denken:
Sport/Voetbalmagazine. Dan zult u op uw beurt de verpleegster moeten laten opbiepen. Hij kan dan in één moeite door vertellen of het gerucht klopt dat hij Antwerpvoorzitter Eddy Wauters een fortuin heeft geboden om zich tegen een gemeenschappelijk voetbalstadion in Antwerpen te verzetten, zodat hij zijn eigen stuk moeras op Petroleum Zuid kon verzilveren.

Toch gloort er licht aan de horizon: de immer optimistische ondernemer uit Herent gaat de andere aandeelhouders geld aftroggelen. Dat zal niet makkelijk zijn want zoals hij zelf juichte: ‘De raad van bestuur bestaat uit me, myself and I.’ Het zullen dus me, myself and I zijn die moeten betalen. En wij hebben een stil vermoeden dat de spaarcenten van me, myself and I al een tijdje op zijn.

Daarnaast hoopt de voorzitter een lening te krijgen met de tv-gelden van de volgende seizoenen als onderpand, wat sterk doet denken aan de manier waarop de Dexia Holding werd geleid. Wij zijn niet zeker of dat soort leningen in het bankiersjargon nu ‘rommelkredieten’ dan wel ’toxische beleggingen’ worden genoemd, maar in elk geval is de crediteur zijn geld kwijt.

Een laatste idee is het uitgeven van obligaties. Vanoppen belooft 5 tot 6 procent intrest! En hoopt 2 miljoen euro op te halen. Yves Leterme mag blij zijn dat hij zijn staatsbons al heeft gesleten, of hij kon het vergeten met zijn schamele 3,4 procent.

U weet dat uw Scout ongeveer een jaar geleden heeft voorspeld dat van het trio Verhaeghe-Vanoppen-De Cuyper er minstens één Kerstmis niet op vrije voeten zou vieren. Die voorspelling is niet uitgekomen, zoals in de sport geen enkele voorspelling uitkomt, maar dat een van de drie Pasen niet haalt, daar mag u stilaan geld op inzetten. De daaropvolgende kerkelijke feestdag is Sinksen. En dan Maria-ten-Hemel half augustus, maar dan is volgens de Maya’s de wereld al vergaan, en dientengevolge vermoedelijk ook de Jupiler Pro League.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content