De partijen waar u nergens iets over leest (1): BUB

Joeri Pen (BUB) wil de afschaffing van gewesten, een staatsstructuur gebaseerd op de 9 historische provincies en Brussel als hoofdstad. © StampMedia

BUB, de partij voor een unitair België, doet enkel mee aan de federale verkiezingen. ‘Wij hopen op onze eerste zetel.’

De Belgische Unie/Union Belge/Belgische Union stelt zich altijd in de drie landstalen voor: Nederlands, Frans en Duits. Dat moet ook haast wel, want hun programma richt zich tot alle Belgen. De BUB. bevindt zich naar eigen zeggen in het centrum. De partij komt op 25 mei enkel op bij de federale verkiezingen en zegt overal het beste uit te willen halen voor de Belgische bevolking. Hun doel is een sterke, verenigde Belgische monarchie.

Groot vs. klein

De partij bestaat al sinds 2002, maar haalde voorlopig geen enkele keer de kiesdrempel.. ‘Wij boksen al jaren op tegen de grote partijen’, vertelt Joeri Pen, lijsttrekker voor de BUB in Antwerpen. ‘Wij laten ons niet uit het lood slaan door tegenslagen. Dit jaar zijn we ruim op voorhand beginnen campagne voeren, dus we hopen beter te scoren dan de vorige verkiezingen. We zijn vooral bekend in het Franstalige deel van België. In Vlaanderen geldt vooral het principe onbekend is onbemind.’

Voor een grootschalige campagne heeft de Unie geen middelen. Daarom proberen ze vooral op sociale media en via lokale initiatieven bekendheid te verwerven. ‘Het gebrek aan financiële middelen is al jaren een groot probleem’, geeft Pen toe. ‘De partijleden bestaan voornamelijk uit werkende mensen die in het dagelijkse leven ook andere verplichtingen hebben dan enkel met politieke zaken bezig te zijn.’

Geen gewesten meer

Wie kiest voor de BUB kiest voor een land zonder gewesten. Een staatsstructuur, gebaseerd op de negen historische provincies. Dit vereist de hereniging van Brabant, met Brussel als hoofdstad. De 19 Brusselse gemeenten en de randgemeenten, waarvan de bevolking het wenst, zullen tot één agglomeratie of tot één stad gefusioneerd worden ten einde het verdwijnen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te compenseren.

Zo staat het letterlijk in het partijprogramma geschreven. ‘We willen inderdaad terug gaan naar de situatie zoals het vroeger was’, bevestigd Pen. ‘We zijn unitair, maar we zijn ook voor decentralisatie van de regering.’ Dat zou een radicale ommezwaai betekenen ten opzichte van het huidige beleid van de regering om het provinciale niveau langzaam terug te schroeven.

Aan het hoofd van die regering staat een koning met dezelfde bevoegdheden als nu. ‘De koning geeft identiteit aan een land. Hij behoudt ook zijn neutraliteit in het ondertekenen van wetten. Een president zou zich te veel laten leiden door partijpolitiek’, legt Pen uit.

Wel jong, niet GAS

Op veelbesproken actiepunten, zoals GAS- boetes, heeft de partij een antwoord geformuleerd. ‘We hebben nog geen officieel standpunt hierover, maar de meeste leden zijn tegen GAS-boetes. Het is een incorrecte manier om met boetes om te gaan. Wij willen geen politiestaat.’ Ook pleiten ze voor het invoeren van stemrecht vanaf 16 jaar. ‘Jongeren zijn zich al vroeg bewust van hoe de politiek ineenzit. We ijveren ook eerder voor een stemrecht dan voor een stemplicht. We willen iedereen die keuzevrijheid geven’, aldus Pen.

‘Wij hebben helaas geen jongerenafdeling. Maar vanaf 18 jaar kan je actief meewerken binnen de partij. Wij richten ons niet specifiek naar jongeren. We proberen iedereen een beetje te bereiken’, zegt hij.

Hoop op eerste zetel

Eerst moeten ze wel verkozen geraken. ‘Wij hopen op onze eerste zetel. Onze eerste doelstelling is overal vertegenwoordigd zijn, zowel op federaal als lokaal niveau. We steken alle moeite in het halen van de kiesdrempel en behalen van een zetel.’

(Stampmedia/SV)

Partner Content