De opkomst van de millenniumstudent

© Belga

De K.U. Leuven onderzoekt hoe docenten het best omgaan met zogenaamde millenniumstudenten. Ook op andere universiteiten zijn lawaaierige, veeleisende en ‘multitaskende’ studenten een groeiend probleem.

Ongegeneerd zitten de studenten vandaag in overvolle auditoria te eten en drinken, te sms’en, gamen, chatten of filmpjes te bekijken.

Op verzoek van verontruste docenten werd daarom nu aan de K.U.Leuven een werkgroep opgericht die moet onderzoeken hoe ze het best omgaan met hun millenniumstudenten. Want zo worden de jongeren genoemd die vanaf de eeuwwisseling aarzelend hun intrede deden in de universiteiten. Millenniumstudenten zijn veeleisend, snel verveeld en voorzien van een laptop, iPod en smartphone.

‘Het gedrag van de studenten is de afgelopen tien jaar enorm veranderd’, zegt Peter Lievens, voorzitter van de werkgroep en decaan van de faculteit Wetenschappen van de K.U.Leuven. ‘Vroeger stond de professor vooraan in het auditorium een verhaal te vertellen terwijl de studenten luisterden en notities namen. Maar vandaag is het een pak moeilijker om hen twee uur lang te boeien. En als de aandacht te veel verslapt, gebeurt het dat studenten de les verstoren.’ De bedoeling is nu dat vertegenwoordigers van de verschillende faculteiten het probleem in Leuven in kaart brengen en mogelijke oplossingen naar voren schuiven.

Ook aan de Universiteit Antwerpen (UA) zijn ze vertrouwd met het fenomeen van de millenniumgeneratie. Vorig jaar werd er zelfs al een studiedag over georganiseerd. ‘Het voornaamste kenmerk van die studenten is dat ze door middel van alle mogelijke moderne technologieën voortdurend verbonden zijn met andere studenten en met de rest van de wereld. Ook tijdens de lessen’, zegt UA-woordvoerder Peter De Meyer.

Performance

Ook de samenstelling van de studentenpopulatie is de laatste jaren enorm veranderd. De tijd dat auditoria uitsluitend door primussen uit het algemeen secundair onderwijs werden bevolkt, is al lang voorbij. ‘Veel studenten komen naar de universiteit om het eens te proberen’, zegt Rebecca Resseler, die zich op de dienst Universitair Onderwijs van de K.U.Leuven met het probleem van de millenniumstudenten bezighoudt. Daarnaast is ook de verhouding tussen een docent en zijn studenten in de loop der jaren grondig gewijzigd. ‘Vroeger spraken ze ons aan met meneer de professor en nu roepen ze hoi. Dat zegt veel, hè’, zegt Herman Buelens van de dienst Universitair Onderwijs (K.U.Leuven).

Onvermijdelijk moet de manier van lesgeven aan de universiteiten evolueren. ‘Als de aula vol millenniumstudenten zit, dan moeten wij de millenniumdocent introduceren’, zegt Buelens. ‘Het is dus de opdracht van de universiteit om de professoren nieuwe werkvormen aan te leren.’

‘Jonge docenten denken vaak dat ze geacht worden om hun hele cursus in de les te overlopen. Daar proberen we hen meteen van af te brengen’, zegt Luc Van de Poele, directeur van de afdeling onderwijskwaliteitszorg van de Universiteit Gent. ‘Ze moeten de studenten duidelijk maken wat belangrijk is en verder moeten ze er vooral stáán. Door hun performance moeten ze het auditorium motiveren en enthousiasmeren. Dat betekent dat ze voor een stuk een rol moeten spelen.’ Vandaar dat de Universiteit Gent voor sommige trainingen zelfs een beroep doet op een theateracteur die lesgevers aanleert hoe ze zich voor een groot publiek het best kunnen gedragen.

(APE/EWP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content