De Olmense Zoo krijgt een nieuwe erkenning en mag heropenen

De Olmense Zoo © Belga

De Olmense Zoo krijgt een nieuwe erkenning en mag de deuren opnieuw openen. Dat heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vrijdag bekendgemaakt. Volgens de N-VA-minister beantwoordt het dierenpark nu aan de opgelegde voorwaarden, met name op het vlak van dierenwelzijn. Een maand geleden werd de vergunning van de Olmense Zoo ingetrokken na aanhoudende klachten rond dierenwelzijn.

Een maand geleden besliste minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de vergunning van de Olmense Zoo in te trekken. Het dierenpark zou de regels rond dierenwelzijn al jarenlang overtreden en zou de pv’s aan elkaar rijgen.

Zo zouden heel wat dieren niet of onvoldoende kunnen schuilen voor de regen en zouden de uitbaters hun dieren te veel laten kweken, met plaatsgebrek tot gevolg. Het dierenpark moest de deuren sluiten.

De Olmense Zoo kon enkel een nieuwe erkenning krijgen indien het zou voldoen aan een reeks opgelegde voorwaarden. Niet alleen moesten alle overtredingen weggewerkt zijn, de uitbaters van de zoo moesten ook de expertise en autoriteit van de dienst Dierenwelzijn erkennen. Er moest ook geïnvesteerd worden in dierenwelzijn.

Zo moest de Olmense Zoo toetreden tot de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) om het park op die manier ‘op een hoger niveau te tillen, zowel inzake algemeen dierenwelzijn als inzake kweekprogramma’s’. De Olmense Zoo moest zich bovendien laten bijstaan door externe experten die ook zouden zetelen in de externe adviesraad.

Volgens minister Weyts is intussen voldaan aan de opgelegde voorwaarden. ‘Op basis van mijn gesprekken en het inspectieverslag van de administratie, stel ik met genoegen vast dat aan alle opgelegde voorwaarden tegemoetgekomen werd. Ik heb dan ook beslist tot een heropening van de Olmense Zoo’, klinkt het.

De beslissing om de vergunning van de Olmense Zoo in te trekken deed de voorbije weken het nodige stof opwaaien. Was die démarche dan wel nodig? ‘Het allerbelangrijkste voor mij in dit dossier is dat de lat inzake dierenwelzijn gevoelig hoger is komen te liggen. Dat was mij al die heisa meer dan waard’, besluit Weyts.

Directie en gemeente tevreden

De directie van de Olmense Zoo in Balen reageert vrijdag blij op het nieuws dat het dierenpark een nieuwe erkenning krijgt en dus weer de deuren mag openen. De Zoo zal op zaterdag 18 november heropenen voor het grote publiek. ‘We zien dit als een belangrijk teken van vertrouwen in onze nieuwe aanpak’, klinkt het in een reactie. ‘Tegelijk wordt het een startpunt om onze bezoekers te verwelkomen in een modeldierentuin.’

Ook de gemeente Balen reageert vrijdag verheugd op het nieuws dat de Olmense Zoo opnieuw een erkenning krijgt. “Het gemeentebestuur is erg verheugd over dit nieuws en meent dat dit ook de juiste beslissing is”, zegt burgemeester Johan Leysen (CD&V). “We kijken samen met velen uit naar de heropening.”

Partner Content