Koen Meulenaere

De leider

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Bart De Wever heeft in Vlaanderen als merknaam Coca-Cola en Bic van de troon gestoten. Of hij is er bij, en alles draait rond hem. Of hij is er niet bij, en alles draait om het feit dat hij er niet bij is.

Goed nieuws voor CD&V, hoe lang zou dat geleden zijn: Rik Torfs verlaat de partij. Waar hij eigenlijk nooit in heeft gezeten. ‘Indien de inhoudelijke vernieuwing na de verkiezingen niet wordt doorgevoerd, stap ik eruit’, zo laat de kerk- en zwerkjurist in Humo weten. Die inhoudelijke vernieuwing is daarmee ipso facto stopgezet. Wie laat zo een kans liggen? Dag Rik, leuk je gehad te hebben. Behalve voor je eigen propaganda en een riant salaris heb je voor niet veel anders gezorgd dan ruzie, maar het feit dat iedereen in de partij een hekel aan je had, heeft de samenhorigheid waar de christendemocratie zo naar streeft danig versterkt.

En nu weer terug naar N-VA, want het gaat alleen maar over N-VA. Bart De Wever heeft in Vlaanderen als merknaam Coca-Cola en Bic van de troon gestoten. Of hij is er bij, en alles draait rond hem. Of hij is er niet bij, en alles draait om het feit dat hij er niet bij is. En hoe meer hij afslankt, van Bart Boterbal tot Bart Bonenstaak in vijf maanden, des te zwaarder wordt zijn partij.

Als je vroeger Bart De Wever en zijn Liesbeth Homans zag, vroeg je je af: ‘Wat doet die blitse bie bij zo een dikke gans?’ Tegenwoordig is het omgekeerd. Als Imbo, euh pardon, Homans, Imbo is van die andere dikke N-VA’er, als Homans dus niet snel gaat lijnen en Catalaanse papjes gaat eten in plaats van bladerdeeggebak en romige soezen, kiest onze voorzitter straks nog voor die Veerle hoe heet ze ook weer. Die moeder van zijn kinderen. Eva Braun mocht op het einde ook ophoepelen, het zal niet de enige gelijkenis zijn.

Tussen twee haakjes, iedereen kan zeggen van wel, maar wij zeggen van niet: dat gescharrel tussen onze leider en de immer op een meter achter of naast hem flanerende Homans is niet normaal. Wie Wilfried Martens en Miet Smet dertig jaar heeft weten liegen, laat zich geen tweede keer vangen. Wij zouden het in de plaats van die Veerle in elk geval niet nemen, om de godganse dag met die vier kinderen te moeten rondzeulen terwijl meneer zich amuseert. En op zijn werk is hij niet, dat is de voorbije weken wel bewezen. Rijdt de hele dag rond met zijn methadonbus, waar volgens kwatongen gesnoven en gezopen wordt dat het geen naam meer mag hebben, en over de rest zullen we zedig zwijgen. Maar goed, we komen er niet tussen: als die mee daarmee content is, tant mieux. De vorige burgemeester van Antwerpen ging wel aan de rol met een jong agentje uit zijn eigen korps, wat zou de volgende het dan niet mogen.

Dus hoe magerder onze leider, en dat is elke dag een kilo of vijf, tegen het eind van de zomer vliegt hij bij de eerste windstoot tot op linkeroever, des te corpulenter zijn partij. Zonder grote uitschuivers tijdens de campagne dreigt N-VA een eclatant succes te behalen op 14 oktober. In dat verband herhalen wij met graagte de woorden van Marc Van de Looverbosch, voorzitter van de persbond, die op maandag 23 april in De Ochtend op Radio 1 verkondigde: ‘Als De Wever in Antwerpen 25 à 30 procent van de stemmen haalt, trek ik op mijn blote knieën naar Lourdes.’

Nu is de voorzitter van onze Sint-Hypocritusgilde geen consequent man, anders was hij geen journalist. Vorig jaar weigerde hij, ondanks herhaald verzoek op deze pagina, om zijn leden via De Journalist te verzekeren dat hij als redacteur van de openbare omroep nooit diensten had verleend aan een politica of een politieke partij. Siegfried Bracke had dat wel gedaan en werd in De Journalist aan de schandpaal gespijkerd. Terecht overigens. Maar over zichzelf zweeg onze voorzitter in alle talen, waarmee hij zich voor al wie het wil zien de facto schuldig verklaarde.

Consequentie is dus het laatste van zijn talenten, maar als Karmeliet kan zelfs hij moeilijk verzaken aan een heilige gelofte om naar Lourdes te kruipen. Op zijn knieën. Uw dienaar is al punaises aan het hamsteren.

Koen Meulenaere

Lees meer Koen Meulenaere in Knack

Neem hier een abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content